Macron: EU måste stoppa vågen av migranter från Afghanistan till väst

Foto: Jacques Paquier CC BY 2.0
  • Tisdag 17 aug 2021 2021-08-17
E-post

FRANKRIKE På söndagen tog talibanerna över Afghanistans huvudstad Kabul. Nu varnar Frankrikes president Emmanuel Macron för att Afghanistan kan bli en fristad för terrorister och leda till att allt fler migranter söker sig till Europa.

I ett TV-sänt tal under måndagen från sin sommarresidens i södra Frankrike varnar presidenten för konsekvenserna av det plötsliga maktövertagandet. Enligt honom kan Afghanistan, precis som för 20 år sedan, bli en grogrund för terrorister och människosmugglare.

I talet utlyser han ett internationellt samarbete för att stoppa detta från att hända.

– Det här är viktigt för internationell säkerhet och fred… vi kommer att göra allt för att Ryssland, USA och Europa ska samarbeta då våra intressen är desamma, säger han i talet, enligt France 24.

– Våra åtgärder kommer framför allt att riktas mot att bekämpa islamistisk terrorism i alla dess former.

Läs även: Biden innan Kabuls fall: ”Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén”

Macron utlovar dessutom ett starkt europeiskt gensvar för att stoppa den våg av migranter som är att vänta från Afghanistan till väst.

– Vi måste förutse och skydda oss mot stora och irreguljära migrantflöden som kommer att utsätta migranterna för risk och riskerar att gynna trafficking i alla dess former.

Enligt Macron har nästan 800 afghaner, däribland tolkar och kockar, som hjälpte Frankrike på plats redan evakuerats till franskt territorium. Ytterligare ett dussintal återstår att hjälpa att fly.

Läs även: Regeringen vägrar ge asyl åt afghanska tolkar – kan strida mot grundlagen menar Morgan Johansson (S)

Den franske presidenten utesluter heller inte att hjälpa aktivister, konstnärer och journalister som riskerar att bli måltavlor på grund av deras arbete.

– Vi kommer att hjälpa dem då det är Frankrikes ära att stå sida vid sida med dem som delar våra värderingar, säger han.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag