Bolund (MP): Inga utvisningar till Afghanistan ”under de närmaste åren”

Bild: FT Bild/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 18 aug 2021 2021-08-18
E-post 1176

Det kommer inte bli några utvisningar till Afghanistan ”under de närmaste åren” om Miljöpartiet får bestämma. Det säger partiets språkrör och landets miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) till Expressen.

– Jag kan inte se annat än att utsikterna för att de ska få en trygg framtid i Afghanistan är ganska långt borta, och inte går att realisera i närtid, under de närmaste åren i alla fall, säger Bolund till Expressen.

Läs även: Familj åkte på semester till Afghanistan – sitter fast i Kabul: ”Känner oss ganska övergivna”

På frågan om Miljöpartiet kommer driva en amnesti för afghanska migranter vill Bolund ”inte ge något exakt svar”, men säger att Miljöpartiets ”inriktning är att ge långsiktig trygghet till människor som annars skulle hamna i en helt ohållbar situation”.

– Jag tror faktiskt att hela svenska folket kan se att det vore oansvarigt att utvisa unga människor till det kaos som nu råder i talibanernas Afghanistan. Jag hoppas att vi kan vara stora nog som land att faktiskt ta ett ansvar för de människor som i värsta fall skulle få betala med sina liv, säger Bolund till Expressen.

Sveriges utrikesminister Ann Linde säger att omkring 200 svenskar finns kvar i Afghanistan, och att arbetet med evakuering är i ett ”mycket svårt läge”.

– För tillfället har endast miltära flygtransporter möjlighet att landa på Kabuls flygplats, säger Linde enligt SVT.

Samtidigt har talbanerna, som erövrade Kabul på söndagen, erbjudit civila fri passage till flygplatsen i Kabul enligt USA:s president Joe Bidens nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

– Talibanerna har informerat oss om att de är beredda att ge säker passage för civila till flygplatsen, och vi kommer hålla dem ansvariga för det löftet, säger Sullivan på en presskonferens enligt Fox News.

Läs även: Biden innan Kabuls fall: ”Talibanerna är inte den nordvietnamesiska armén”

Läs även: Tyskland utesluter bistånd till talibanskt Afghanistan – Sverige: ”Kommer fortsatt att vara högt”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag