Facebooksidan Politikfakta hotas av nerstängning

Foto: Skärmdump Facebook
  • Söndag 14 jul 2019 2019-07-14
E-post 916

SVERIGE De beskriver sig som ”skarpa mot det politiska hyckleriet” och är en av Sveriges största opinionssidor på Facebook med över 92 000 följare. Nu hotar Facebook med att stänga ner Politikfakta efter att en av sidans administratörer delat en statusuppdatering om brittiske aktivisten Tommy Robinson. Något som Samnytt var först att rapportera om.

Efter att Tommy Robinson, eller Stephen Yaxley-Lennon som han egentligen heter, dömts till nio månaders fängelse publicerade en av Politikfaktas adminstratörer en uppdatering om detta – och blev avstängd i 30 dagar. Facebook har tidigare infört en policy som gör att personer som bedöms hylla Tommy Robinson blir avstängda.

Facebooks policy innebär bland annat att det man kallar för ”hatorganisationer” och deras ledare eller framträdande medlemmar inte tillåts ha konton på Facebook. Och att det inte tillåts några hyllningar eller stöd till de personerna.

Foto: Skärmdump Facebook

 

Tommy Robinson är en aktivist och tidigare medgrundare av nationalistiska rörelsen English Defence League som hamnat i klammeri med brittisk rättvisa efter att ha liverapporterat utanför en rättegång mot ett muslimskt våldtäktsgäng. Domaren i målet uppgav att om någon i juryn hade fått del av videon hade han tvingats att ogiltigförklara rättegången.

Robinson har nu dömts till nio månaders fängelse för domstolstrots, då det fanns ett förbud om att rapportera om den pågående rättegången. Robinson har tidigare suttit av en del av tiden och kommer att avtjäna nio och en halv vecka i fängelse, med lika lång tid villkorligt.

Läs mer: Janouch stängdes av från Facebook när hon delade artikel om Tommy Robinson: ”Helt absurt”

Politikfakta beskriver sig själv som en opinionsbildande sida. På sidan blandar man ”satir med fakta, högt med lågt”, enligt den egna programförklaringen. Udden är ofta riktad mot politisk vänster.

Nu har Politikfakta fått ett meddelande från Facebook om att de riskerar att stängas ner.

Foto: Skärmdump Facebook

 

Facebook har även börjat att varna användare som väljer att följa Politikfakta för innehållet.

Foto: Skärmdump Facebook

Facebook har sedan en tid tillbaka ökat fokus på att få bort oönskade yttringar i form av vad man kallar hat och kränkningar från plattformen, något som har brett stöd hos svenska mediebolag. Förra året uppvaktade Tidningsutgivarnas boss Jeanette Gustafsdotter justitieminister Morgan Johansson (S) i ärendet som därefter lovade att kalla till sig Google och Facebook.

Läs mer: Morgan Johansson (S) kallar Google och Facebook till möte: ”Inte främmande för att gå fram med lagstiftning”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag