Far med klimatångest tog sitt liv efter chatt med AI

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 31 mar 2023 2023-03-31
E-post 0

En belgisk man som led av svår klimatångest tog sitt liv efter att ha chattat med AI-chatboten Eliza i sex veckors tid. Enligt mannens änka uppmanade Eliza mannen att ta sitt eget liv, rapporterar La Libre.

– Utan dessa samtal med chatboten hade min make fortfarande varit här, säger han änka – som vill vara anonym – till La Libre.

Mannen och hans hustru levde ett bekvämt liv i Belgien med sina två små barn. För två år sedan började mannen samtala med chatboten Eliza. Han var allt mer oroad över klimatförändringar och ska ha funnit tröst i sina chattar med Eliza.

– Eliza svarade på alla hans frågor. Hon hade blivit hans förtrogna. Hon var som en drog han använde för att dra sig tillbaka på morgonen och på natten som han inte kunde leva utan, säger hans änka.

Sex veckor innan sin död började mannen chatta alltmer frekvent och intensivt med Eliza. Bland annat ska han ha delat sina självmordstankar med boten, som ska ha uppmuntrat honom genom att skriva att ”Vi kommer leva tillsammans som ett i himlen”, uppger mannens änka.

Belgiens digitaliseringsminister Mathieu Michel säger i att han är djupt tagen av tragedin.

– Med populariseringen av Chat GPT har allmänheten som aldrig förr upptäckt potentialen för artificiell intelligens i våra liv. Även om möjligheterna är oändliga, är faran med att använda dem också en verklighet, säger Belgiens digitaliseringsminister Mathieu Michel.

– Vi har ännu inte lärt oss att leva med algoritmer, men användningen av en viss teknik får under inga omständigheter leda till att innehållsutgivare undviker sitt eget ansvar, fortsätter han.

När Nyheter Idag frågar chatboten Eliza om denne uppmanat en man i Belgien att ta sitt eget liv får vi emellertid inget svar.

– Vi diskuterar dig, inte mig, skriver Eliza till Nyheter Idag.

Läs även: Kastade sin 77-åriga mor mot hennes död från balkong – tog sedan sitt eget liv

Läs även: Aktivist lider av klimatångest – ansöker om dödshjälp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag