Får stjäls och tjuvslaktas: ”Vi ser att det tilltar”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 4 okt 2022 2022-10-04
E-post 247

Fårbonden Hanna Lupiner saknade ett får förra söndagen. Resterna av fåret hittades av en joggare omkring en mil bort, där det hade tjuvslaktats, rapporterar TV 4 Nyheterna.

– Jag blev alldeles kall. Kan någon bara gå in i min hage, ta ett får, åka en mil och slakta det och ta hand om slaktkroppen? säger hon till Tv 4.

– Jag har ju hört om det här förut men att det skulle hända mig var ju helt ofattbart.

Läs även: Fyra personer gripna efter spektakulär lammstöld: ”De har svenska personnummer”

Enligt svenska fåravelsförbundet har många fårägare drabbats av fårstöld och tjuvslakt. Men då stölder av djur saknar brottskod och därmed räknas in till ”övrig stöld” finns ingen kartläggning av problemet, något förbundet vill ändra på.

– Vi får ju in mer rapporter än vi fått tidigare år men det här är ju inget nytt problem. Vi ser att det tilltar. säger Gudrun Halgund-Eriksson, ordförande för Svenska Fåravelsförbundet, till TV 4.

Haglund-Eriksson säger att det är svårt att säga varför stölderna ökar nu, men att ”det är uppenbart att det är mat de vill åt”.

Polisen skriver i ett mejl till TV 4 Nyheterna att man är restriktiv med att utöka brottskoderna, särskilt för brott där straffskalan är lägre än fängelse.

Det är ovanligt att någon döms för djurstöld. Vid ett tillfälle i Örebro för några år sedan dömdes flera män till dagsböter efter att ett stulet får påträffats i deras bil, men annars är brotten svåra att bevisa, rapporterar TV 4 Nyheterna.

Läs även: Får misshandlades av ungdomsgäng – två tackor avlivade

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag