Farivar (SD) visar bild på sin slöjförtryckta fru – då attackerar Lindberg: ”Plocka av er offerkoftan”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 15 dec 2022 2022-12-15
E-post

På onsdagen var det debatt om slöjförbud i skolan i SVT:s debattprogram ”Sverige möts”. Bland de debattörer som drabbade samman fanns Sverigedemokraternas nyinvalde riksdagsledamot Rashid Farivar – född och uppväxt i Iran – och Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Debatten hettade till när Lindberg menade att ett slöjförbud skulle innebära att muslimska kvinnor inte får ett fritt val när det gäller klädsel.

Läs även: Farivar (SD) träffade Gardell – anklagades för nazism

Då visade Farivar upp en bild av sin fru som ung och berättade om det förtryck hon utsattes för i Iran.

– Det här är min fru när hon var fem år gammal. Hon har ingen bild på sig från sin barndom och tonårsålder utan slöja på. Vi har levt med det här förtrycket, min fru har levt med det här förtrycket, år efter år efter år, säger Farivar och fortsätter:

– Min mamma har levt med det, min syster har levt med det, alla mina kusiner har levt med det. Anders Lindberg, vad vet du om slöja? Du ska läxa upp mig om vad slöja är, om vad sharialag är. Du borde skämmas, Anders. Du borde skämmas.

Då svarar Anders Lindberg med att anklaga Farivar för att ”virka en offerkofta”.

– Jag tycker såhär, du är riksdagsledamot. Du stiftar lagar i det här landet. Och här står du och försöker virka en offerkofta. Alltså jag tycker, plocka av er offerkoftan, ta bort den diskussionen, och istället stå för de förslag ni ska lägga här.

– Du räknar upp ett antal förslag SD har. Jag har också läst SD:s program. Ni har betydligt mer långtgående förslag. Ni vill systematiskt få bort islam från den svenska offentligheten, säger Lindberg, som menar att kvinnor i slöja blir ”jagade av precis den typen av åsikter”.

Läs även: Farivar (SD): ”Jag mår illa när jag ser Ann Linde”

Läs även: Farivar: SD har gjort mer för det iranska folket än C och S någonsin har gjort

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag