SD har gjort mer för det iranska folket än C och S någonsin har gjort

  • Onsdag 28 sep 2022 2022-09-28
E-post

”Vi är ett demokratiskt politiskt parti som har över 20% av väljarna bakom oss. Så jag ställer frågan till Akhondi och Shekarabi en gång till; Varför utesluter ni mitt parti, Sveriges andra största parti, från en manifestation som enligt er själva är högt inkluderande?” skriver den nyinvalde riksdagsledamoten Rashid Farivar (SD), som är uppväxt i Iran, angående att SD utestängs från kvällens manifestation mot den iranska regimen.

Igår blev jag informerad av en partivän att riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C) tillsammans med en annan riksdagsledamot, Ardalan Shekarabi (S) och ett antal svenskiranier till har anordnat en manifestation på Norrmalmstorg idag den 28/9.

Enligt Akhondis egna ord på Facebook är manifestationen ”till stöd för alla modiga kvinnor och män som slåss för sin frihet på iranska gator just nu.” Individer som anordnar manifestationen har officiellt skickat ut inbjudan till alla partiledare i Sveriges riksdag förutom Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson. Samma parti jag har varit verksam inom i cirka 5 år och i samband med det senaste valet blev invald till Sveriges riksdag som ledamot.

Läs även: Ilska bland svensk-iranier när C och S stänger SD ute från manifestation

Enligt Akhondis egna påstående på Facebook är anledningen till uteslutningen att  SD inte hör till de partier som ”brinner för de här frågorna”.

Igår innan Riksmötets öppnande hade jag ett ganska trevligt möte med både Akhondi och Shekarabi men ingen av dem kunde svara ärligt och rakryggad varför de utesluter hela mitt parti från manifestationen som egentligen skall vara ett inkluderande event för alla partiledare, medborgarna samt alla iranier/svenskiranier.

Vi är ett demokratiskt politiskt parti som har över 20% av väljarna bakom oss. Så jag ställer frågan till Akhondi och Shekarabi en gång till; Varför utesluter ni mitt parti, Sveriges andra största parti, från en manifestation som enligt er själva är högt inkluderande?

Med all respekt och ödmjukhet till alla mina kollegor i Sveriges riksdag, av alla svenskiranska riksdagsledamöter i kammaren är jag den enda som är född och uppvuxen i Iran och har varit med frihetliga studentrörelser under min tid på universitet i Iran. Jag är med stor sannolikhet den enda i Riksdagen som kan tala, skriva, läsa och debattera på farsi.

Därför anser jag att det är högst pinsamt och bisarrt att utesluta just mig, en av de svenskiranier som är mest insatt om situationen i Iran från denna värdefulla stödmanifestation.

En annan fråga som jag har till både Alireza Akondi och Ardalan Shekarabi är: Vad tänker ni åstadkomma med den här manifestationen? Denna typ av manifestation sänder inga kraftfulla signaler mot Irans auktoritära regim, för att såväl Ardalan Shekarabi som hans skamlösa kollega, Ann Linde, eller hans f.d. partiledare och statsminister Stefan Löfven kramar hårt Irans islamiskregims företrädare och böjer hela ryggen inför deras legosoldater och diktatorn Khamenei.

Däremot har mina partikollegor Markus Wiechel och Charlie Weimers gjort mer än Alireza Akhondi och Ardalan Shekarabi någonsin kommer att göra för det iranska folket.

Läs även: Här hånas Shekarabi (S) efter stödtweet till iranska kvinnor

Läs även: Linde i möte med Irans utrikesminister – mitt under brinnande protester

Om debattören

Rashid Farivar är riksdagsledamot (SD).

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag