Fel i Facebook visade att Svante Thunberg skriver inlägg på Gretas Facebooksida

Greta Thunberg talar på Fridays for futures demonstration i Berlin, juli 2019. Bild: Leonhard Lenz/ Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain
  • Måndag 13 jan 2020 2020-01-13
E-post 1503

Ett fel i en Facebook-uppdatering gav användare möjlighet att se vem som skriver inlägg på Facebooksidor. Felet visade bland annat att inlägg på Greta Thunbergs Facebook-sida skrivits från kontot som tillhör hennes far Svante Thunberg. Greta skriver i ett inlägg på samma sida att hon använder sin fars Facebook-konto eftersom hon inte har ett eget.

Ett fel i en Facebook-uppdatering tillät användare att se vilka konton som skrivit inlägg på olika Facebook-sidor, en information som annars är hemlig, rapporterar Wired. Felet låg ute mellan torsdag och fredag då det reparerades av Facebook.

”Vi lagade snabbt ett problem där någon kunde se vem som redigerat eller publicerat inlägg på Facebooksidor”, bekräftade Facebook i ett uttalande.

Läs även: Greta Thunberg: ”Rasistiska och patriarkala system” bakom klimatförändringar

Innan dess hade emellertid flera skärmdumpar publicerats på olika internetforum som visade vem som skrivit inlägg på Facebook-sidorna för bland andra Rysslands president Vladimir Putin, USA:s tidigare utrikesminister Hillary Clinton, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, rapparen Snoop Dog och klimataktivisten Greta Thunberg.

En skärmdump visar att inlägg på Greta Thunbergs Facebook-sida, som har 2,7 miljoner gilla-markeringar, har skrivits av Facebook-kontot som tillhör hennes far Svante Thunberg.

Bild: Skärmdump Facebook

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver Greta Thunberg att hon använder sin fars Facebook-konto eftersom hon inte har något eget.

Läs även: SVT: Politiker som vill ”värna demokratin” bör lyssna på Greta Thunberg

Läs även: Greta Thunbergs rasande tal i FN: ”Ni har stulit min barndom”

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag