Fem åtalas efter mord på gängledares mamma

Bild: Polisen
  • Torsdag 15 feb 2024 2024-02-15
E-post 0

Fem personer åtalas för bland annat mord och medhjälp till mord på gängledaren Ismail Abdos mamma i september förra året, rapporterar Expressen. Mordet inledde en av de blodigaste gängkrigen hittills i Sverige, där gängmedlemmar, anhöriga och personer helt utan koppling till kriminalitet skjutits och sprängts ihjäl i Sverige och utomlands.

Natten till den 7 september förra året sköts en kvinna i 60-årsåldern ihjäl i sitt hem i Gränby i Uppsala. Kvinnan var tidigare ostraffad, men var mamma till gängledaren Ismail Abdo, och mordet inledde ett blodigt, internt gängkrig inom det kriminella nätverket Foxtrot med flera bombdåd och mord på gängmedlemmar i Sverige och utomlands, men också på anhöriga och andra oskyldiga.

Nu åtalas fem personer för delaktighet i mordet. En 20-årig man och en 15-årig pojke misstänks för mord och grovt vapenbrott. Enligt åklagaren färdades de båda personerna på samma elscooter till mordplatsen, där 20-åringen begick mordet.

– Det har inte funnits något annat motiv att döda den här kvinnan förutom att hon är mamma till en gängkriminell ledargestalt, säger åklagaren Erik Grönvall.

För 20-åringen och 15-åringen yrkar åklagaren i andra hand på medhjälp till mord då de närvarat vid skottlossningen.

Åtalas gör även en 23-årig kvinna som misstänks för grovt vapenbrott efter att hon enligt åklagaren transporterat två pistoler, magasin samt ammunition från Göteborg till Stockholm dagarna innan mordet.

En 29-årig man, som suttit i fängelse tillsammans med den misstänkta mordbeställaren Rawa Majid, åtalas för medhjälp till mord då han bland annat ska ha bokat lägenhetshotell till de misstänkta mördarna.

Slutligen åtalas en 21-årig man för stämpling till grovt vapenbrott då han enligt åklagaren erbjudit sig att motta och förvara ett eller flera vapen.

Foxtrot-medlemmarna Mustafa Aljiburi och Harris Österdahl, som sedan dess mördats i uppmärksammade mord i Bagdad och Sarajevo, förekommer i utredningen.

– Det finns röstmeddelanden från de här personerna till de två som åtalas för mordet, säger Erik Grönvall till Expressen.

Åklagaren yrkar att den mordmisstänkta 20-åringen ska utvisas. Alla åtalade nekar till brott.

Läs även: Foxtrot-man ihjälskjuten i Sarajevo

Läs även: Foxtrot-ledare ihjälskjuten i Irak

Läs även: Flydde albansk blodsfejd till Sverige – riskerar dödsstraff för gangstermord i Bagdad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag