Fem tonåringar döms för grov misshandel av yngre pojke – ”Idag är dagen jag dör”

Bilder ur förundersökningen.
  • Torsdag 18 jul 2019 2019-07-18
E-post

STOCKHOLM En 14-årig pojke togs upp i ett vindsförråd av en grupp äldre ungdomar som slog honom medvetslös, stampade på honom när han låg ned och slog honom med metallrör. Anledningen var attt han umgåtts med en av gärningsmännens syster och ett rykte om att han sålt cannabis till henne.

Den 3 april i år lockades den 14-åriga pojken till Stockholmsförorten Bredäng då en vän lockat dit honom med ett erbjudande om gratis mat, men i närheten i tunnelbanestationen mötte han några äldre ungdomar som han kände till sedan tidigare. Han blev tillsagd att ta tunnelbanan med dem till Sätra som ligger i närheten. Han vågade inte göra annat då de även hotade hans flickvän och familj.

– Så här jag tänkte så här, jag tänkte så här idag är dagen jag dör, berättar han i förhör och fortsätter:

– För alltså jag vet att så här det är farliga killar så här. Jag vet vad som hände med [en vän] och den här, och det är de som bor i Sätra. Jag är utanför Sätra så jag är främling.

I Sätra möttes de av ytterligare några ungdomar, och pojken togs till en bostadshus i närheten där de tog sig in på vinden där ännu fler ungdomar väntade. Det var nu 10–15 äldre ungdomar som omringade den ensamme 14-åringen, och en av dem frågade honom om han sålt cannibas till hans syster. 14-åringen förnekade detta och förklarade att det var en av gängets egna springpojkar som gjort det, men det verkade de inte tro på.

Läs även: Ungdomar torterade man i en veckas tid – för nöjes skull

Istället utsattes 14-åringen för en grov misshandel där han blev strypt så att han förlorade medvetandet och vaknade till av att flertalet ungdomar sparkade och stampade på honom där han låg på golvet i det smutsiga vindsförrådet. När gärningsmännen blev trötta lät de andra ta över, så att de turades om att misshandla honom. De kastade också möbler och metallrör på honom.

– Alltså det… jag ville bara ge upp, det är fan… jag har inte känt sådana smärtor hela mitt liv. Jag hållde på snälla sluta, snälla sluta men de bara satt och garvade, berättar han i förhör.

Han fick senare gå därifrån efter att de tagit hans jacka, väska, mobiltelefon, SL-kort och kontanter. Han uppmanades att aldrig återvända till området, och om han berättade för polis varit med om skulle de hämnas. Täckt av blod gick han till tunnelbanan där personal från Lugna gatan började prata med honom och ringde polis.

Av de tio till femton ungdomar som skall ha varit inblandade kunde fem åtalas, och dessa är 16–17 år gamla. Igår dömdes samtliga mot sitt nekande för människorov, grov misshandel, rån och övergrepp i rättssak till sluten ungdomsvård i 6–8 månader. De döms även att betala ett skadestånd om knappt 80 000 kronor till pojken.

För 14-åringen är det en klen tröst. Vid rättegången vittnade hans far om att 14-åringen aldrig går ut ensam och att han bara sitter instängd på sitt rum och tittar på film. Han säger sig ångra att han namngett dem som misshandlat honom eftersom de därför har hotat att döda honom.

Läs även: Döms för misshandel i matbutik – men varken offret eller personalen vågade vittna

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag