Feministisk yra i MUF Göteborg – ”maskulina normer” sågas i ny lokal motion

Foto: Pär Henning
  • Fredag 17 jan 2020 2020-01-17
E-post 431

GÖTEBORG I en motion till distriktsstämman för MUF Göteborg – som bifallits av styrelsen – kritiseras ”patriarkala strukturer” och föreslås att MUF i Göteborg uttalar sig vara en feministisk organisation. Bakom den feministiska motionen finns en maktkamp mellan en konservativ och en socialliberal falang, uppger källor till Nyheter Idag.

Handlingarna för distriktsstämman för MUF Göteborg den 25 januari innehåller en motion om feminism med underrubriken ”Patriarkala strukturer i Sverige”. Något som uppmärksammades under torsdagen av moderaten Henrik Sundström på Twitter.

Syftet med motionen är att MUF Göteborg ska uttala att man är en feministisk organisation, skriver motionsskrivarna och hänvisar till att det finns patriarkala strukturer i Sverige. En sådan är löneskillnader mellan män och kvinnor, påstås det i motionen.

Psykiatern och författaren David Eberhard har tidigare hårt kritiserat påståendet om att löneskillnader beror på patriarkala strukturer utan menar att skillnader i lön beror på olika yrkesval och att kvinnor och män på samma arbetsplats och position har lika löner. Medlingsinstitutets lönestatistik visar inte heller någon diskriminering av kvinnor.

Läs även: Veronica Palm i debatt med David Eberhard: ”Rasbiologisk syn”

I MUF-motionen påstås också att det är en ”patriarkal struktur” som gör att kvinnor tar ut en större del av föräldraledigheten än män och ger kvinnor sämre förutsättningar för karriär och ekonomi.

Det är inte bara kvinnor som drabbas av de ”patriarkala strukturerna” enligt motionen. Även män är offer för ”maskulina normer”.

”Enligt maskulina normer ska mannen vara stor, stark och fysiskt visa muskler. Han ska vara en specifik form för att verkligen uppfattas som man. Den ideala mannen visar inte heller känslor, håller lugnet och är den som tar ansvar i stressiga situationer. Många passar inte in i detta ideal, men gör sitt yttersta i att ändra sig själva för att komma så nära som möjligt.

Det som uppfattas som svaghet ska inte synas i det patriarkala samhället. Med en liberal världssyn bör alla vara välkomna, hur man än är eller ser ut.

Att osynliggöras för ens kvinnliga biologi eller känna rädsla för att inte passa in det nästintill ouppnåeliga mansidealet måste raseras, vilket det inte kan göra då patriarkala strukturer fortfarande råder.”

Motionen har fått bifall från en oenig distriktsstyrelse på samtliga punkter förutom på punkten om att skicka vidare motionen till MUF:s riksstämma.

”Feminismen har i sig själv vuxit sig så stark såväl inom som utanför Moderata Ungdomsförbundet att det är möjligt vi för att vinna förtroende i jämställdhetsfrågan behöver ta tydligare ställning. Eftersom vi i allt vi gör strävar efter kvinnors och mäns lika rättigheter, för att alla unga ska ha en självklar plats i Moderata Ungdomsförbundet och i samhället är det för oss inget främmande att vi skulle kunna kalla oss för en feministisk liberalkonservativ organisation”, skriver MUF Göteborgs ordförande Sarah Ullmark och hennes styrelsekamrater bland annat i sitt svar.

En styrelsemedlem, Zagros Hama, yrkade avslag.

”Som en person som brinner för jämställdhetsfrågor är jag av åsikten att förslagen som presenteras gör hela debatten en otjänst genom att peka ut som enda orsak till den ojämställdhet som råder i Sverige och övriga världen en idélära som åsyftar patriarkala strukturer. Det finns många orsaker som inte lyfts upp, bland annat kultur och religion samt även bakgrund och familjestrukturer”, skriver Hama i sin motivering.

Efter att motionen uppmärksammats på sociala medier har den både sågats och hyllats.

Läs även: Bard om Wolodarski: ”Vill stoppa det fria ordet”

Robin Nerell, som är ordförande i MUF Skaraborg, gillar inte Henrik Sundströms kritik. I ett svar till Nerell skriver Feministiskt Initiativs ekonomiske talesperson Martin Jordbro:

”De två första att-satserna i motionen känna som självklarheter”.

Jordbro syftar på:

• att 1: Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg uttalar att patriarkala strukturer bidrar till ojämställdhet i Sverige och i världen

• att 2: Moderata Ungdomsförbundet i Göteborg uttalar att det krävs politiska åtgärder för att motverka patriarkala strukturer i samhället

 

Flera moderater är kritiska. Bland annat Daniel Szirányi, ersättare för M till riksdagen.

Nyheter Idag har pratat med flera källor inom Moderaterna som talar om hur en socialliberal falang tagit över styret i distriktet sedan ungefär tre år tillbaka.

– MUF i Göteborg har tidigare alltid varit mer konservativt än resten av MUF. Men för några år sedan kom det in nytt folk i ledningen. De fokuserar mer på frågor åt vänster, säger källan.

En annan källa bekräftar uppgifterna och säger att MUF i Göteborg har letts in på en ”radikal linje”.

– Det är miljöfrågor och feminism som plötsligt blivit väldigt viktiga frågor. Jag säger inte att exempelvis klimatfrågan inte är viktig, det är den. Men vi har andra frågor som är akuta här i Göteborg. Vi har skolor med stora problem, segregerade bostadsområden och en integration som inte fungerar.

– MUF Göteborg har blivit splittrat. De som vill föra politiken mer åt höger och sedan har du den nuvarande ledningen som är mer åt vänsterhållet, säger källan.

På distriktsstämman den 25 januari blåser det upp till en strid mellan den liberalkonservativa och den socialliberala falangen. Den nuvarande ledningen ser ut att försöka förstärka sitt grepp över styrelsen.

Zagros Hama, som yrkade på avslag på feministmotionen och kan räknas till den liberalkonservativa falangen, har inte fått plats på valberedningens förslag till ny styrelse. Valberedningen vill peta Hama till förmån för bland andra Erik Frisk, en av motionsförfattarna.

Hama har i sin tur meddelat att han ställer upp som motkandidat mot den sittande ordföranden Sarah Ullmark som är tongivande inom den socialliberala falangen.

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag