Filminstitutets vd sågas: ”Finns en enorm tystnadskultur”

Anna Serner. Foto: Per Myrehed
  • Onsdag 18 Nov 2020 2020-11-18
E-post 241

SVERIGE Anna Serner har profilerat sig som en förkämpe för jämställdhet i sin roll som Svenska Filminstitutets vd. Nu får hon hård kritik av filmproducenten Lena Rehnberg som menar att det har blivit alltför mycket fokus på vem som gör filmen, snarare än filmen i sig.
– Hon har anammat ett aktivistspråk trots att hon är vd, säger Rehnberg till Kulturnytt i P1.

”Jämställdhetsperspektivet genomsyrar allt som görs på Svenska Filminstitutet: från produktionsstöd till val av filmer att lyfta fram från arkivet, till det redaktionella urval som görs på webbplatser och på sociala plattformar, och till rekrytering av ny personal”, skriver Filminstitutet på sin hemsida.

Vd:n Anna Serner har tidigare fått kritik i Dagens Nyheter för att den statliga stiftelsen under hennes ledning börjat likna ”ett enfrågeparti för jämställdhet”.

2019 visade sig bli ett uselt år för svensk film som tappade 31 procent av sin andel av biobesöken – något som filmproducenten Lena Rehnberg kopplar till Anna Serners bristande ledning och fokus på jämställdhet.

– Vi har en enorm kreativ kris i Sverige. Det här har bäddats för under en ganska lång tid med tanke på att det inte har funnits några som helst visioner ifrån SFI:s sida om vad det är för film vi ska göra. Det har bara pratats om vem som ska göra filmen, säger hon till Kulturnytt.

– Anna Serner har ju bara pratat om att vi måste få in mer kvinnliga regissörer. Det har varit den enda stridsfrågan ifrån henne, och jag säger stridsfråga för jag tycker att på något sätt har hon anammat ett aktivistspråk trots att hon är vd.

Det är svårt att få ihop finansiering till sin film utan stöd från Filminstitutet, och Lena Rehnberg menar att det har lett till en ängslighet bland filmskapare.

– Alla är rädda för att inte få något stöd och för att bli kritiserade. Det finns en enorm tystnadskultur. Det är en rädd bransch, filmbranschen, säger hon.

Rehnberg menar att det är hög tid att Filminstitutet får en ny vd. Anna Serner själv har tackat nej till att besvara kritiken och uppger att hon inte vill kommentera enskilda producenters åsikter, skriver Kulturnytt.

Läs även: Filminstitutets vd hotar med könsdiskriminering mot manliga regissörer

Läs även: SD: Regeringen har förvandlat svensk film till identitetspolitisk lekstuga

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag