Finland redo stänga gränsen för migranter

Bild: Laura Kotila/Prime Minister's Office Finland/CC BY 2.0/Santeri Viinamäki/CC BY 4.0
  • Fredag 12 nov 2021 2021-11-12
E-post 1997

Finland är redo att stänga gränsen om migranter skulle försöka ta sig in i landet genom Ryssland på samma sätt som migranter försöker ta sig in i Polen genom Belarus. Det säger inrikesminister Maria Ohisalo från De Gröna till Svenska Yle.

– Vi kan stänga våra gränser om vi utsätts för något i den här stilen. De facto har vi ju redan stängt gränserna vid exceptionella lägen, som nu under pandemin, säger Ohisalo.

– Samtidigt måste man förstås vara medveten om att vi inte kan patrullera varenda meter av den långa gränsen mot Ryssland. Där behövs i så fall hjälp av elektroniska övervakningsmetoder, fortsätter hon.

Läs även: Weimers (SD): ”Det är mycket enkelt – Polens sak är vår”

Enligt Ohisalo är migranterna vid polska gränsen ett exempel på ”hybridpåverkan” med syfte att ”splittra EU-länderna”.

– Exempelvis kvinnor och barn och andra i sårbar ställning måste få skydd. Men samtidigt är det helt klart att en stor del av dem som nu flockas vid gränserna är offer för den belarusiska regimens försök att använda dem som ett vapen mot EU, säger Ohisalo.

På torsdagen hotade Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko med att stänga av den ryska gasledning som går genom Belarus till EU, rapporterar TT.

– Medan vi håller Europa varmt hotar de stänga vår gräns. Men vad händer om vi stänger gasflödet till dem? sade Likasjenko enligt ryska nyhetsbyråer.

– Så jag rekommenderar ledarskapen i Polen, Litauen och andra figurer utan hjärna att tänka sig för, fortsatte han.

Läs även: Tusentals migranter vid polska gränsen

EU:s medlemsländer väntas införa nya sanktioner mot Belarus, bland annat mot flygplatsen i Minsk för att stoppade flödet av migranter in i Belarus.

EU:s medlemsländer uppges även diskutera möjligheten att flyga migranterna till deras hemländer via flygplatsen i belarusiska gränsstaden Grodno.

– Vi utreder med FN hur vi kan se till att folk på ett säkert sätt kan återvända till sina hemländer, säger EU-kommissionens talesman Adalbert Jahnz på en pressbriefing i Bryssel.

Läs även: Litauen anklagar diktatorn för migrantkris – flyger illegala migranter till gränsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag