Finland skärper gränskontrollen – intyg från arbetsgivare krävs

Gränsen mellan Sverige och Finland vid Kaaresuvanto. Bild: Nicolas Höpfner/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 8 apr 2020 2020-04-08
E-post 346

FINLAND De finska gränskontrollerna skärps ytterligare på grund av coronaviruset. Nu kommer endast den mest nödvändiga pendeltrafiken över gränsen tillåtas, och intyg från arbetsgivare måste visas upp vid gränsövergång. Undantag görs emellertid för sjukvårdspersonal, räddningstjänst och personal som arbetar med godstrafik.

Nu skärper Finland gränskontrollerna ytterligare på grund av coronaviruset, rapporterar SVT. På tisdag morgon meddelade den finska regeringen att endast den mest nödvändiga pendeltrafiken över finska gränsen kommer tillåtas, och att alla arbetstagare i fortsättningen måste visa upp ett intyg från arbetsgivare om att arbetet är nödvändigt.

Läs även: Danmark stänger gränsen och sätter in försvaret för att hindra utlänningar

Undantag görs för räddningstjänst, personal som arbetar med godstrafik och sjukvårdpersonal, vilket glädjer ansvariga för sjukvården i Norrbottens län på den svenska sidan.

– Det är en oerhört viktig pusselbit för vården i Norrbotten. Vi är oerhört glada, säger regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson till SVT.

De nya reglerna kommer gälla fram till 13 maj, och finska myndigheter uppmanar även arbetsgivare att hitta boende åt anställda på de orter där de arbetar för att minska resandet.

– Nu ska man verkligen vara på arbetsplatsen eller hemma. Man får inte vara ute i samhället.  Som jag till exempel, jag bor i Haparanda men har arbetet i Torneå. Jag får vara på min arbetsplats men får inte gå runt i Finland och handla eller röra mig i samhället, säger Päivi Koivupalo, koordinator på Nordkalottens gränstjänst, till SVT.

Läs även: Danmark höjer straffen för coronarelaterade brott

Läs även: Ny lag låter Finland dra in medborgarskap för terrorism och landsförräderi

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag