Fler hot mot poliser efter insatser mot gängkriminella

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 Nov 2020 2020-11-19
E-post 524

Polisen uppger att hot mot poliser har ökat och blivit grövre i samband med insatser mot kriminella nätverk. Polisen har just nu omkring 80 pågående ärenden där poliser behöver skyddsåtgärder efter att ha utsatts för hot, rapporterar Ekot.

– Det är tyvärr den samhällsutveckling vi haft de senaste åren, och det märker vi av på våra ärenden också. Vi har haft vissa ärenden där vi haft sprängningar på bilar och hos våra anställda och så vidare, så där märker vi att det blivit betydligt grövre, säger Patric Granath chef för verksamhetsskyddsenheten vid Polismyndigheten till Ekot.

Läs även: SVT: Polisens krafttag mot kriminella kränker boende i förorter

I helgen exploderade en handgranat i trappuppgången i ett bostadshus i Uppsala, och ett av spåren polisen utreder är att dådet riktades mot en polis som bor i huset.

Patric Granath, chef för verksamhetsskyddsenheten vid Polismyndigheten, säger till Ekot att antalet ärenden om hot och angrepp mot poliser ökar i samband med att polisen gör insatser mot kriminella nätverk, som i samband med insatsen Rimfrost. Och hoten drabbar inte bara poliser i yttre tjänst.

– Där märker vi också en skillnad, det är inte bara poliser i yttre tjänst, utan det är även utredare. När man ska ta hand om det här, hålla förhör och så vidare att det kommer även där, säger Granath till Ekot.

Polisen ”Emma”, som egentligen heter något annat, arbetar i ett område där flera kriminella nätverk är verksamma, och säger till Ekot att ”de kriminella har koll på oss”.

– Det är ju de här tillfällena när de säger våra namn både för och efternamn, eller droppar adresser, droppar andra saker om vårt privatliv som de inte borde veta. Det är klart, sådant är ju obehagligt, men det är sådant vi också vet om, vi vet att de kartlägger oss.

Läs även: Rapport: Polisbrist i ”utsatta områden”

Läs även: Hundratals tomma platser på polisutbildningen i höst

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag