SVT: Polisens krafttag mot kriminella kränker boende i förorter

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 5 okt 2020 2020-10-05
E-post 967

STOCHOLM Polisens krafttag mot kriminella gäng i förorterna upplevs som ”kränkande” av de boende, enligt SVT som har intervjuat en person som inte vill uppträda med namn eller bild. Att polisen kränker boende i förorten får även stöd av den marxistiska kriminologen Leandro Schlarek Mulinari, medan polisens sektionschef tillbakavisar kritiken.

SVT hävdar att man varit i kontakt med ”ett flertal personer” i Stockholms förorter som upplevt poliskontroller negativt på olika sätt. Bland annat påstås att poliser ska ha filmat personer och spritt filmerna på sociala medier.

Ingen av de personer som SVT varit i kontakt med vill emellertid framträda med namn och bild, på grund av rädsla för hot och hat samt polisens reaktioner, enligt SVT.

Läs även: Sköna jackpoten för SVT och SR – nu ökar regeringen deras miljardbudgetar

En person, som kallas för ”Semir” i inslaget men egentligen heter något annat, säger till SVT att ”det finns väldigt många med likadana åsikter”.

– Allt ifrån fritidspersonal, till föreläsare, till föreningar, folk som jobbar aktivt i området, som blivit väldigt dåligt behandlade, säger ”Semir” till SVT.

Enligt ”Semir” handlar missnöjet inte om själva kontrollerna utan bemötandet från polisen.

– Poliserna kommer med en grym och kaxig attityd. I det längre loppet blir det väldigt kränkande. Tror du att jag kriminell bara för att jag är mörk och sitter i en bil som är mörk?  säger ”Semir”.

Läs även: SVT:s förra vd Eva Hamilton: ”Ingen gillar ju Trump i Sverige”

Stephan Kiernan, sektionschef Stockholm Norr, tillbakavisar emellertid kritiken från ”Semir”.

– Det är en daterad bild. Polisen jobbar med precision och har bra koll på vilka det är som är delaktiga i våldet, säger Kiernan till SVT, och tillägger att hans uppfattning är att de flesta boende inte blir otrygga av polisens närvaro utan snarare tvärtom.

”Semir” får dock stöd av kriminologen Leandro Schlarek Mulinari som menar att polisen stoppar personer på grundval av deras utseende..

– Jag har exempel i mitt material där människor har blivit stoppade flera gånger på en dag. Människor som blir stoppade på basis av hur de ser ut, säger Mulinari till SVT.

Läs även: Flip flop: Nu svarar Sarnecki om tvärvändningen

Bli PLUS-medlem och läs mer om kriminologen Leandro Schlarek Mulinari.

– Kallar sig ”marxist”.

– Vill ersätta poliser med psykologer i utsatta områden.

– Vill begränsa polisens rätt att använda våld.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag