Flera faktafel i prins Harrys självbiografi

Prins Harry. Foto: Minerva97 CC BY 2.0
  • Lördag 14 jan 2023 2023-01-14
E-post 51

Prins Harrys nya självbiografi ”Spare” där han riktar flera anklagelser mot kungafamiljen och i synnerhet sin bror, kronprins William, har väckt stor uppmärksamhet i Storbritannien. Boken har emellertid visat sig innehålla flertalet faktafel, rapporterar Metro UK.

Ett av felen är prinsens påstående att han ska ha befunnit sig på den prestigefyllda privatskolan Eton (där prins Harry gick) när han fick reda på att drottningens mor hade avlidit i mars 2002. I själva verket befann han sig på en skidresa i Schweiz med sin far och bror när han fick beskedet.

Vidare säger han sig ha fått ett Xbox i present 1997, trots att tv-spelkonsolen släpptes november 2001 i USA och mars 2002 i Europa.

Ett annat av bokens påståenden som vederlagts är att han ska ha härstamma från kung Henrik VI av England, vars enda barn – Edvard av Westminster – dödades i strid 17 år gammal utan att ha fått några barn.

Läs även: Hyllades som hjälte – nu ber krigsveteranen prins Harry att hålla käften

I boken står det också att prinsens svärfar Thomas Markle fick en förstaklassbiljett från Mexiko till London via Air New Zealand. Flygbolaget har emellertid dementerat att man någonsin har flugit den rutten.

Trots felen hävdar prins Harry vid en punkt i boken att det är viktigt att historien skrivs korrekt.

Prinsens spökskrivare JR Moehringer försvarar emellertid Harry och twittrar ett citat om att oavsiktliga misstag är vanliga i självbiografier. Detta eftersom ”gränsen mellan minne och fakta är suddig”.

Läs även: Mandelas barnbarn toksågar Meghan och Harry – anklagar paret för att utnyttja hans namn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag