Mandelas barnbarn toksågar Meghan och Harry – anklagar paret för att utnyttja hans namn

Bild: Mark Jones CC BY 2.0 / John Mathew Smith CC BY-SA 2.0
  • Torsdag 5 jan 2023 2023-01-05
E-post 53

I den nya Netflix-dokumentären Live To Lead använder det omstridda paret prins Harry och ex-skådespelerskan Meghan Markle filmmaterial från när den sydafrikanske antiapartheid-ledaren Nelson Mandela blev frigiven efter 27 år i fängelse 1990. Det uppskattas inte av den forne presidentens barnbarn Ndileka Mandela, 57, som tycker att paret utnyttjar Mandelas namn för att tjäna pengar.

– Det här var inspirerat av Nelson Mandela, säger prins Harry i trailern till den nya dokumentären, där även bilder på den skolstrejkande Greta Thunberg dyker upp.

Tillsammans med frun Meghan Markle står han som exekutiv producent bakom dokumentärserien Live To Lead, som handlar om ledarskap och ledare som de anser inspirerande. Varje avsnitt introduceras också av paret.

Utöver Meghan Markle och prins Harry står dessutom Nelson Mandela-stiftelsen som medproducenter till serien. Men Mandelas barnbarn Ndileka Mandela är inte imponerad av parets nya dokumentär.

Hon menar att prins Harry och Meghan Markle utnyttjar farfaderns namn för ett mycket enkelt syfte: tjäna pengar. Hon är också upprörd över att paret jämför deras situation med Nelson Mandelas livslånga kamp mot apartheid i Sydafrika.

– Det finns ingen jämförelse. Jag vet att Nelson Mandela-stiftelsen har stöttat initiativet men folk har i åratal stulit farfars citat och använt hans arv för att de vet att hans namn säljer. Harry och Meghan är inte annorlunda från dem, säger hon till The Australian enligt Daily Mail.

Läs även: TV-ikon drömmer om att kasta avföring på Meghan Markle: ”Jag hatar henne”

Vidare säger hon att hon beundrar Harry för att ha ”självförtroendet” att bryta med en sådan ikonisk institution som den brittiska kungafamiljen och gå sin egen väg, men att hon fortfarande är sur över att både han och Meghan använder farfaderns citat i dokumentären.

Hon tvivlar dessutom på att paret någonsin träffade Sydafrikas tidigare president.

– Jag har kommit tillfreds med att människor använder farfars namn men det är fortfarande väldigt upprörande och tråkigt varje gång det händer.

Jämförde bröllopet med Mandelas frigivning

Det är inte första gången som paret upprört någon i Mandela-familjen.

I augusti berättade Meghan Markle för ett amerikanskt magasin att hon fått höra från en sydafrikansk skådespelare att hennes och prins Harrys bröllop ledde till stora firanden på gatorna i Sydafrika – precis som när Nelson Mandela släpptes från fängelset.

Intervjun orsakade ilska i landet där hashtagen #VoetsekMeghan trendade i sociala medier. ”Voetsek” är ett förolämpande ord i Afrikaans som betyder ungefär ”stick iväg” eller ”försvinn”.

Ett annat av Mandelas barnbarn – Zwelivelile Mandela – uttalade sig också om påståendet och klargjorde att bröllopet inte var att jämföra med hans farfars frigivning.

– Madibas (Mandelas) firande baserades på att övervinna 350 år av kolonialism och 60 år av en brutal apartheidregim i Sydafrika. Så de två kan inte likställas, sade Zwelivelile Mandela enligt Daily Mail.

Markle påstod sig ha hört påståendet vid en galapremiär för den nya Lejonkungen-filmen i London 2019. Men skådespelaren Dr John Kani, som uppges vara den enda sydafrikanska skådespelaren i filmen, sade till Daily Mail att han var förbryllad över uttalandet eftersom han aldrig hade träffat Markle.

Enligt honom var hennes bröllop ingen stor sak i Sydafrika och kunde absolut inte jämföras med Mandelas frigivning.

Lyssna även på: Bortskämd woke-adel eller förtryckta av en västerländsk hederskultur?

Läs även: Misstänkt Burger King-mördare jämför sig med Jesus och Nelson Mandela

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag