Flopp för MP och C i Svensk Väljaropinion

Foto: Nyheter Idag / News Øresund - Johan Wessman
  • Söndag 12 jun 2022 2022-06-12
E-post

Det går dåligt för Miljöpartiet och Centerpartiet enligt den senaste Svensk Väljaropinion, som är en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Ekot. Samtidigt går Liberalerna under nya partiledaren Johan Pehrson fram med 1,2 procentenheter till 3,5 procent.

– Jag är jätteglad att vi har gått upp lite. Vi har en lång väg att gå. Jag hoppas att det är ett uttryckt för våra frågor som skola, integration och klimat, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till Ekot.

Läs även: KD tokrusar i Sentio – går om V

Samtidigt ligger Liberalernas konkurrent i bottenstriden Miljöpartiet kvar på sitt bottenrekord från mars månad på 2,9 procent.

– Men vi vet ju att miljöpartistiska väljare bestämmer sig väldigt sent, så de har ju kvar valrörelsen, så används den rätt, har partiet säkert chanser att komma in, säger Kantas Sifos vd Toivo Sjörén till Ekot.

Även Centerpartiet fortsätter den negativa trenden. Partiet tappar 0,9 procentenheter och får därmed bara 6 procent. Jämfört med valet 2018 har partiet förlorat nästan var tredje väljare.

– Det kan ju vara positivt om många väljare ligger i mitten. Men det kan ju också uppfattas att man inte har någon egen politik utan att man vacklar fram och tillbaka. Och uppenbarligen har man förlorat på den position som man har, säger Toivo Sjörén.

Med tre månader kvar till valet är det nu mycket jämt mellan blocken, med mindre än en procentenhets fördel till de rödgröna partierna som får 49,4 mot 48,5 för de blågula partierna enligt Kantar Sifo.

Läs även: L över spärren i Aftonbladet/Demoskop – blågul seger inom räckhåll

Läs även: L närmar sig riksdagsspärren i SVT/Novus – S tappar

Svensk Väljaropinion i maj

Förra mätningens resultat inom parentes.

Socialdemokraterna 31,7 (32,6)

 Moderaterna 21,2 (21,5)

 Sverigedemokraterna 18,1 (18,7)

 Vänsterpartiet 8,7 (8,4)

Centerpartiet 6 (6,9)

Kristdemokraterna 5,7 (5,3)

Liberalerna 3,5 (2,3 )

Miljöpartiet 2,9 (2,9)

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag