FN:s råd för mänskliga rättigheter höll tyst minut – för Palestina

Bild: Faksimil Twitter
  • Tisdag 10 okt 2023 2023-10-10
E-post

På måndag eftermiddag höll FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, en tyst minut. Men inte för de över 900 israeler som mördats av Hamas under helgens terrorattack, utan för ”förlusten av oskyldiga liv på ockuperade palestinska territorier och andra platser”.

Det är Islamiska samarbetsorganisationen, OIC, med flera medlemmar i rådet som tog initiativet till den tysta minuten.

– På uppdrag av OIC:s medlemsstater uttrycket vi vår djupa oro för förlusten av oskyldiga liv på ockuperade palestinska territorier och andra platser, säger Pakistans FN-ambassadör Zaman Mehdi.

– Tyvärr är denna stora förlust av liv och detta oförminskade våld en sorglig påminnelse om över sju årtionden av olaglig utländsk ockupation, aggression och brist på respekt för internationell lag, inklusive FN-resolutioner, fortsätter han.

Mehdi fortsätter med att ta upp israeliska blockaden av Gaza och uppmanar parterna till ”återhållsamhet”.

I somras höll FN:s råd för mänskliga rättigheter ett extrainsatt möte med anledning av den irakiska medborgaren Salwan Momikas koranbränningar i Sverige.

Bland medlemmarna i FN:s råd för mänskliga rättigheter märks förutom islamist-stater som Pakistan diktaturer som Kina, Eritrea, Kuba och Vietnam, samt länder med pågående interna konflikter, som Sudan och Somalia.

Läs även: Diktatur-tungt FN-råd ”för mänskliga rättigheter” kallar till möte om koranbränningar

Läs även: Strandhäll hyllar diktaturernas FN-råd: ”Forum med stor legitimitet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag