Folkhälsomyndigheten: Jämlikhet ett skäl till att inte rekommendera munskydd

Foto: Creative Commons
  • Fredag 20 Nov 2020 2020-11-20
E-post 336

Folkhälsomyndigheten vill inte rekommendera munskydd på grund av bland annat ”jämlikhet”, säger Karin Tegmark Wisell,  avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till Expressens reporter Daniel Ingmo vid en pressträff på torsdagen. Huvudorsaken är dock att man inte ser någon evidens för att munskydd minskar smittspridning.

Ingmo ställer frågan om varför man inte vill rekommendera munskydd i vissa miljöer, som kollektivtrafiken, trots att Kungliga Vetenskapsakademins expertgrupp förespråkar munskydd inomhus.

– Vi är fortfarande inte övertygade om att det skulle göra en skillnad i vår hantering av pandemin, utan det finns fortfarande många beaktanden som behöver tas innan man anför den typen av rekommendation, svarar Tegmark Wisell.

Läs även: Tegnell: Ojämlikt att Spotifys anställda får jobba hemma

När Ingmo frågar om det är verkningslöst med munskydd tillsammans med andra rekommendationer som FHM gett svarar Tegmark Wisell:

– Det handlar inte bara om det är verkningslöst eller inte, utan det handlar om tillgången till munskydd, det handlar om jämlikhet i tillgången till munskydd, och hur man ska implementera det, säger Tegmark Wisell och fortsätter:

– Men sen också om vi ska ha en rekommendation till befolkningen ska vi känna oss trygga i att det gör en skillnad, och där är vi inte ännu, det är väldigt olika resultat vad det gäller forskningen, och de resultat som finns pekar på en ganska svag evidens.

Ingmo: Men är det just tillgängligheten på munskydd som gör att ni inte vill gå ut med en rekommendation i det här läget?

– Nej, men vi måste också beakta att det ska vara tillgängligt för alla, så att alla har möjligheten att ha tillgång i en situation där det rekommenderas, det ska inte bara vara de som kanske är köpstarka till exempel, det är många aspekter man behöver tänka in i det hela.

– Men det som gör att vi nu inte går ut med en rekommendation är att vi inte känner oss trygga i kunskapsunderlaget att det verkligen gör skillnad.

Läs även: Svenonius om bristen på skyddsutrustning: ”Jag tror ingen såg det komma”

En sökning på Pricerunner visar att ett paket med femtio munskydd till lågt pris kostar 149 kronor.

Många länder, exempelvis Tyskland, Storbritannien och Frankrike, kräver munskydd i trånga miljöer inomhus, och Världshälsoorganisationen rekommenderar munskydd när spridningsrisken är hög.

I mars i år, under inledningen av pandemin, kritiserade statsepidemiolog Anders Tegnell de myndigheter och företag som uppmanade anställda att arbeta hemifrån i Expressen TV med hänvisning till jämlikheten.

– Det finns ju en aspekt i det här som handlar om jämlikhet. Det är vissa grupper i samhället som kan göra på det här viset, men inte alla, och hur ska vi få till det så att vi fortsätter ha en jämlikhet i samhället och att alla har samma chans att hålla sig friska? sade Tegnell.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag