Föräldrarna rasar mot hen-vägrande läraren: ”Känns som om hon utnyttjar vårt barn”

Selma Gamaleldin och Solvikskolan. Foto: Privat / Sigurdas/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 10 okt 2021 2021-10-10
E-post 2134

JÄRNA När läraren Selma Gamaleldin vägrade kalla en elev för hen slutade det med att hon fick sparken från sitt jobb på Solvikskolan. Sedan dess har Gamaleldin varit ute i flera medier där hon stått fast vid sin hen-vägran. Nu uttalar sig barnets föräldrar om händelsen. De är inte glada på Gamaleldin. – Det känns som om hon utnyttjar vårt barn som trampolin för sin karriär, säger mamman i en intervju till Aftonbladet.

I reportaget intervjuas även barnet i fråga, som i artikeln refereras till som ”hen”.

– Men allvarligt, alla som vet att jag är hen rättar andra exakt hela tiden. Om någon säger fel, då tänker jag att den har glömt, eller att jag inte har sagt till den att jag är hen. Det finns andra på skolan som säger fel. Men de försöker i alla fall, säger barnet, som i intervjun kallas för ”Saga”.

– Men när Selma sa fel blev jag ganska ledsen. Och supermega-arg. Min kompis sa till henne: Saga är faktiskt hen! Men Selma bara gick iväg, typ surt.

Läs även: Fick sparken när hon vägrade säga hen: ”Första steget mot en diktatur”

Till Aftonbladet uppger föräldrarna att man fått motta hot i samband med att storyn utvecklat sig i medierna. Något som i sin tur har fått dem att gömma sig och ta ner regnbågsflaggan som tidigare hängde på tomten.

– Folk har hela tiden efterfrågat vår information, för de vill uttryckligen hänga ut oss eftersom vi, enligt dem, är dåliga föräldrar. Det gör oss väldigt oroliga och på spänn. Vi har känt oss så oerhört ensamma, berättar Sagas pappa.

Enligt föräldrarna är det heller inte de som bestämt att Saga ska identifiera sig som icke-binär. Snarare var det något som deras barn själv beslutat om efter att under långa stunder i sin barndom känt sig obekväm i sin egen kropp.

De är nu väldigt irriterade på Gamaleldin och hennes berättelser i medierna.

– Nu går det för långt. För min del är det värsta att hon gått ut med vårt barns juridiska kön, när det är en så tydlig önskan från vårt barns sida att inte göra det. Att läraren anser sig ha den rätten. Sådant kan få livsavgörande konsekvenser för en människa, säger pappan.

Slår tillbaka karriäranklagelserna

För Nyheter Idag har Selma Gamaleldin tidigare berättat om sin egen könsdysfori som hon upplevde som barn. Hon är tacksam för att hon under sin uppväxt aldrig kom i kontakt med personer som ville få henne att bejaka känslan av att befinna sig i fel typ av kropp.

– Jag har aldrig känt någon som har sagt till mig: ”Du kan byta kön om du vill.” Det existerade inte. Plus att min familj kommer från en arabisk kultur, och där är det jättetydligt att en kvinna är en kvinna och en man är en man.

– Man kan ju inte välja sitt eget kön. Man kan inte välja sin biologi, säger hon också i intervjun.

I ett SMS till Aftonbladet tillbakavisar hon anklagelserna om att hennes agerande skulle vara för att gynna sin egen karriär.

”Detta har inte gynnat min karriär på något sätt, då förmodligen många skolor helst inte vill anställa mig nu/…/Efter att jag fick sparken i februari så har jag känt mig tvungen att engagera mig i politiken, för jag är rädd att Sveriges barn ska förlora de lärare som står upp för ett ideologifritt språk i skolan”

Läs mer: Fick sparken när hon vägrade säga hen: ”Första steget mot en diktatur”

Läs mer: Lärare fick sparken för ”hen”-vägran – kliver fram i video

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag