Lärare fick sparken för ”hen”-vägran – kliver fram i video

Solvikskolan. Bild: Public Domain/Sigurdas/CC BY-SA 3.0
  • Onsdag 1 sep 2021 2021-09-01
E-post

JÄRNA Grundskolläraren Selma Gamaleldin avskedades när hon vägrade kalla en elev för ”hen”. Nu går hon ut offentligt i en video där hon varnar för att det som hände henne kan hända fler i framtiden.
– Om lärare kan avskedas på detta vis i dag så är väl nästa steg att vi föräldrar tas ifrån våra barn i morgon, säger hon.

I våras rapporterade Världen idag att en lärare på Solvikskolan i Järna blivit uppsagd då hon vägrade kalla en elev för ”hen”. Enligt skolan hade läraren gjort sig skyldig till särbehandling genom att inte använda pojkens önskade pronomen.

Läs mer: Lärare fick sparken – vägrade kalla elev för ”hen”

Nu skriver Världen idag att läraren, som heter Selma Gamaleldin, tidigare ville vara anonym men nu har valt att gå ut offentligt med en video på Facebook.

Nyheter Idag har tagit del av videon, där Selma Gamaleldin motiverar sin ”hen”-vägran.

– Skolpersonal har stora möjligheter att uppmuntra barn till att man kan vara en pojke om man känner för det, och en flicka om man känner för det, även om man inte har den biologin. Och jag är rädd för att min dotter indoktrineras in i det så att hon en dag säger till mig: ”Mamma, jag känner mig som en pojke. Jag vill ta medicin och operera bort mina bröst.”

– Ytterligare en viktig sak som får mig att tala om detta är att jag tror att det är vad Gud önskar av mig. Jag är en kristen som tror på Bibeln. Jag tror att Gud vill att jag kämpar för dessa oskyldiga barn, säger Gamaleldin i videon.

Hon berättar att det var pojkens mamma som kom fram till henne med önskemålet om att barnet skulle kallas ”hen”. Hon svarade nej, men föreslog senare en kompromiss där hon skulle använda barnets namn i stället för något pronomen. Mamman och skolledningen nappade dock inte på det förslaget.

Gamaleldin gavs chansen att ändra sitt ställningstagande för att kunna behålla jobbet. Men hon stod fast vid att inte säga ”hen” och blev då uppsagd.

Facket uppmanade Gamaleldin att överklaga uppsägningen då man ansåg att skolan inte hade följt rätt procedur. Hon orkade dock inte göra detta.

Skolchefen svarar om videon

Gamaleldin berättar vidare om varför hon inte vill säga ”hen”. Hon menar att pronomen är kopplade till biologi, och att ens biologi inte är något man kan bestämma över.

– Är man född som en biologisk pojke, hur kan man då säga att man är en biologisk flicka? Det kommer ju bara sluta med att pojken börjar skämmas över sitt könsorgan, och så småningom vill pojken operera bort det och även ta hormonbehandling, som för övrigt är farliga mediciner. Och på köpet har en sterilisering skett, säger hon.

– Jag vill inte ha detta på mitt samvete. Det här är rena misshandeln i mina ögon.

Selma Gamaleldin tror att hennes historia kommer att upprepa sig på andra skolor under kommande år. Och hon varnar för att det kan bli värre än så.

– Om lärare kan avskedas på detta vis i dag så är väl nästa steg att vi föräldrar tas ifrån våra barn i morgon.

Nyheter Idag har pratat med Solvikskolans chef Peter Friemann, som säger att han har sett videon men att den inte förändrar något.

– Vi har bara förhållit oss till svensk lagstiftning – vi har inte gjort någon subjektiv bedömning. Alla lärare i Sverige måste hålla sig till lagstiftningen och den ser ut som den ser ut. Vi som skola och huvudman behöver ju se till att alla våra medarbetare följer lagstiftningen, säger han.

Det är lagstiftningen kring diskriminering du pratar om?

– Ja, precis. Man kan ju kolla på diskrimineringsombudets hemsida. De har väldigt tydliga exempel, och just den här saken finns där också som ett exempel.

På Diskrimineringsombudsmannens hemsida står det mycket riktigt som ett exempel på diskriminering: ”En lärare använder ett oönskat pronomen i relation till en elev.”

Se hela videon nedan.

Läs även: Förskollärare höll fast bråkig unge – fick sparken

Läs även: Löfvens dystra facit

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag