Föräldrarna till rånaren som förnedrade svenske Liam: ”Vi är så nöjda med det här landet”

Foto: Skärmdump från SVT
  • Fredag 14 feb 2020 2020-02-14
E-post 3683

SVERIGE Två 16-åringar står åtalade för att ha utsatt en ung man för ett förnedringsrån där de bland annat kissade honom i munnen. SVT har pratat med föräldrarna till en av de misstänkta, som säger att de har blivit väl mottagna i Sverige.

Det var en söndagskväll i december som 18-årige Liam, som SVT kallar honom, var på väg hem från sitt extrajobb vid sidan av skolan. Två 16-åringar gav sig på honom och tvingade honom att följa med för att ta ut pengar åt dem.

16-åringarna tog med honom bakom en kyrka och misshandlade honom.

– Sedan väljer en av killarna att urinera på mig och filma detta medan de säger saker som jävla svenne, mammaknullare, horunge, och skrattar på ett väldigt hånfullt sätt, säger Liam till SVT.

I förhör som Nyheter Idag har tagit del av berättar Liam även att gärningsmännen tvingade honom att öppna munnen medan en av dem kissade på honom.

– De garvar och säger väl jävla vidriga svenne, din horunge, du är så jävla vidrig. De säger massa sånt, bara glåpord, berättar han.

De två 16-åringarna står nu inför rätta och domen ska meddelas den 18 februari.

SVT har pratat med en av de åtalades föräldrar som bor i en förort till Stockholm. De kom till Sverige för sex år sedan från ”en diktatur i Afrika”. Båda har nu deltidsjobb, säger att de har god ekonomi och ger sonen allt han behöver.

– Min son får märkesmobil och märkeskläder för att han inte ska snegla på andras saker. Han har månadspeng och när han behöver mer pengar swishar jag eller hans mamma. Inget fattas honom, säger pappan.

Läs även: Polischefen om sadistiska ungdomsrånarna: Vi får inte föra register över etnicitet

SVT frågar varför sonen och hans kamrat gav sig på just en svensk kille och kallade honom ord som ”svennejävel”.

– Sverige har gjort så mycket gott för oss, aldrig något ont. Min son skulle aldrig ha sagt så felaktiga saker, vi är så nöjda med det här landet. Vi står i tacksamhetsskuld till folket här och ska inte tala illa om dem. Sådana ord och handlingar ska ingen behöva uppleva, varken svenskar eller andra.

SVT frågar också vad föräldrarna har för ansvar för sonens beteende.

– Han är vår son och vårt ansvar. Men han var ett barn, en tonåring. Han är så ledsen för det han har gjort. Vi också, vi skäms så, svarar pappan.

Sonen har nu omhändertagits enligt lagen om vård av unga med föräldrarnas samtycke.

Läs även: Damberg (S) om rånarna som kissar sina offer i munnen: ”De känner hopplöshet”

Kontakta oss

Har du eller någon närstående blivit offer för ungdomsrånare? Vill du berätta?

Hör av dig till oss på Nyheter Idag. Våra mejladresser hittar du under varje artikel.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag