Förbundskapten Janne Andersson rasistanklagas efter fotbollsgräl

Janne Andersson och Bojan Djordjic. Bild: Anders Henrikson/CC BY 2.0/Oleg Bkhambri (Voltmetro)/CC BY-SA 4.0.
  • Tisdag 28 mar 2023 2023-03-28
E-post 0

Sveriges förbundskapten i fotboll Janne Andersson anklagas för rasism och främlingsfientlighet under ett storgräl med Viasats kommentator Bojan Djordjic efter landslagets 5-0-seger mot Azerbajdzjan på måndag kväll. På en pressträff på tisdagen säger Andersson att han ber Djordjic om ursäkt och att han inte menade något rasistiskt med sin fråga om vem Djordjic representerar.

Matchen sändes av TV 6 och Viaplay, och när Djordjic efter matchen frågade Andersson om målskytten och inhopparen Jesper Karlssons speltid utvecklades det hela snabbt till ett gräl, där en kommentar av Andersson av Djordjic uppfattas som rasistisk.

Det hela börjar med att Djordjic säger till Andersson att han ”representerar tio miljoner människor.”

– Vad representerar du? frågar Andersson då Djordjic.

– Sverige så klart. Varför skulle jag inte göra det? svarar en upprörd Djordjic.

– Å fan.

– Va är det för grej?

– Bra. Du har ju varit tränare på högsta nivå …

– Du har ju spelat fotboll på högsta nivå …

– Äh, fy fan. Fan va dåligt, det är så dåligt. Snacka skit efter en match som vi vinner med 5–0.

– Du blir aggressiv. Vem skulle jag representera annars? Vilket annat land? Serbien? Ville du säga det? Är det vad försöker säga? Jag representerar dig lika mycket som alla andra.

– Nu pratar vi fotboll, föreslår programledare Niklas Jihde.

– Det där svaret kommer jag inte heller att glömma. Det är dåligt och det är ganska lågt för att vara en förbundskapten, att göra det och säga det som du sa nu. Vilka representerar du? säger Djordjic till Andersson, som blir tyst och bara tittar på Djordjic, innan han svarar på en fråga från Jihde.

– Vad är du mest nöjd med?

– Jag är inte nöjd med någonting. Det är helkasst ju. Vi skulle ha spelat Jesper Karlsson i tio minuter till så hade alla varit nöjda. Det är så tråkigt. Om jag kommer hit och vi har förlorat med 3–0, då fattar jag, då får jag vara defensiv när vi pratar. Så har vi vunnit med 5–0, så ska jag vara defensiv. Ni står fyra man och ska konfrontera mig med frågor. Fy fan vara dåligt. Tack för i dag. Vi ses en annan dag. Hej, sade Andersson och lämnade studion.

Läs även: Damlandslaget i fotboll kränkta – tvingades delta i medaljceremoni efter förlust

På en pressträff efter intervjun klargjorde Janne Andersson att han med frågan inte avsett Bojan Djordjics serbiska bakgrund.

– Blanda inte in det för då blir jag på riktigt förbannad Alla som känner mig vet vad jag står för och det finns ingenting sånt. Så klart, sade Janne Andersson.

Även landslagschefen Jens T Andersson höll en pressträff, där han sade att Janne Andersson är ångerfull över intervjun, men även tillade att Andersson inte menat något rasistiskt.

– Jag tyckte inte att Janne antydde någonting om det, och har det missuppfattats på det sättet så vill jag på tydligaste vägnar från Jannes sida konstatera att det inte har någonting med det att göra, sade Jens T Andersson enligt Dagens Nyheter och fortsatte:

– Han diskuterade expertrollen, spelarrollen och tränarrollen. Det hade ingenting med rasism att göra och det vill jag vara extremt tydlig med. Det tror jag att ni alla som känner Janne vet, var han står i de frågorna.

På Twitter är det flera som tolkar Janne Anderssons fråga som rasistisk. Markus Hankins, publisher för Hela Hisingen, menar att det handlade om en rasistisk underton.

Läs även: Nu slutar engelska fotbollsspelare knäa för BLM

Aftonbladets krönikör Irena Pozar menar att det är ”självklart” att ”Djordjics första tanke att det handlar om illa dold rasism: Jag är svensk – du är inte det. Kom inte här och berätta för mig hur jag ska ta ut mina spelare.”

”Oavsett vad Janne menade, och personligen vill jag i det här fallet hellre fria än fälla honom, så backar jag Bojan Djordjic och förstår hans reaktion till hundra procent” skriver Pozar.

Andra, som tidigare socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), menar att det är för tidigt att dra rasist-kortet mot förbundskaptenen.

På en pressträff på tisdagen säger Janne Andersson att han ber Bojan Djordjic om ursäkt ifall han tolkat Anderssons fråga som rasistisk.

– Jag hatar alla former av översitteri och rasism. Jag ber jättemycket om ursäkt om han tolkar det så, säger Andersson enligt Svenska Dagbladet.

Andersson säger att han har sökt Bojan Djordjic via Viaplay, men också att han själv har ringt och skickat sms.

– Jag har sagt att det vore bra att pratas vid. Jag överreagerar på ett sätt jag inte ska göra. Jag har varit förbundskapten i sju år och det är extremt dåligt av mig. Det vill jag gärna prata med Bojan om. Men när jag frågar vem han representerar handlar det om han är spelare, ledare eller expert. Absolut inget annat.

Läs även: Gais sparkar fotbollsspelare – delade Andrew Tate-video

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag