Före detta C-profilen bakom ”shariadomen” åtalas för grovt bedrägeri

Aldebe på plats 29 på riksdagslistan. Foto: Nyheter Idag samt Facebook
  • Måndag 10 jun 2019 2019-06-10
E-post 3758

SOLNA Den före detta centerpolitikern och nämndemannen Ebtisam Aldebe åtalas för grovt bedrägeri i samband med sitt arbete som nämndeman vid Solna tingsrätt, där hon låg bakom en uppmärksammad dom som frikände en man för att ha misshandlat sin fru.

Aldebe blev rikskänd på våren 2018 sedan det framkommit att hon som nämndeman låg bakom den friande domen av en irakisk man för misshandel av sin fru med hänvisning till att mannen kom från en bättre familj, och att kvinnans polisanmälan av kulturella skäl gjorde att hennes trovärdighet var låg.

Läs även: Centerpartistisk islamist friade irakier i misshandelsmål

Aldebe representerade som nämndeman Centerpartiet i Solna tingsrätt, och var då en politisk veteran inom C.

Aldebe hade bland annat stått på riksdagslistan 2014, trots att hon var en känd islamist. Redan 2006 föreslog hon undantag i svensk arvsrätt och familjerätt för muslimer, och Världen Idag avslöjade 2011 att Aldebe som nämndeman i Stockholms förvaltningsrätt nekat uppehållstillstånd till kristna konvertiter.

Efter att domen blev känd uteslöts Aldebe från C och blev av med uppdraget som nämndeman.

Läs även: Annie Lööf: Centerislamisten ”försäkrade att hon stod upp för våra grundläggande värderingar”

Nu åtalas Ebtisam Aldebe för grovt bedrägeri i samband med hennes arbete som nämndeman vid Solna tingsrätt, rapporterar Mitt i.

Enligt åtalet vilseledde Aldebe Solna tingsrätt genom att vid 138 tillfällen mellan november 2015 och mars 2018 kräva ersättning för inkomstförlust med drygt 150 000 kronor sammanlagt. Detta trots att Aldebe inte har haft någon inkomstförlust för sitt uppdrag i domstolen.

Aldebe har under perioden haft full sjukersättning och har därför inte haft rätt att arbeta, förutom fem timmar i veckan som kunnat läggas på politiska uppdrag, vilket nämndemannatjänst räknas som. Ersättningen får under dessa förhållanden inte överstiga en åttondel av normal ersättning. Aldebes påstående att hon varit arvoderad av Stiftelsen Kultur och Integration – som startades och drevs av hennes make, även han tidigare Centerpartist och ordförande för Sveriges muslimska förbund – skulle i sig ha varit ett brott mot Försäkringskassans regler.

I polisförhör uppger Aldebe att hon har svårt att minnas detaljer eftersom hon tar starka mediciner som har påverkat hennes minne. Förhörsledaren frågar henne angående detta om hon känner sig nykter och har koll på vad som sägs under förhöret.

– Alltså nykter och nykter, jag tar medicin varje dag, så ja, jag tar medicin hela tiden, så det har varit, jag har tagit medicin t.o.m. när jag satt i tingsrätten. Men jag har blivit, alltså det
är så att, vissa tider ja, jag, jag får blackout typ, svarar Ebtisam Aldebe.

Åklagaren menar att brottsligheten bör betraktas som grov eftersom det handlar om ett systematiskt vilseledande som pågått under en längre tid och omfattar ett större belopp.

När Mitt i tidigare uppmärksammade utredningen mot Aldebe avfärdade hon misstankarna och skrev i ett svar på SMS till tidningen att ”De hittar på. Jag har betalat skatt”.

Idag vill Aldebe inte kommentera åtalet när Mitt i kontaktar henne.

– Jag är oskyldig, säger Aldebe och avslutar samtalet.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag