Företagare skänker miljoner till Malmös judar: ”Finns grupper från Mellanöstern som har problem med judar”

Det har blivit vanligt med kippavandringar i Malmö på grund av hatbrott mot judar. Foto: Elinor Magnusson
  • Måndag 17 jun 2019 2019-06-17
E-post 442

MALMÖ Företagsledarna Dan Olofsson och Lennart Blecher skänker 40 miljoner kronor till judiska församlingen i Malmö med målet att öka säkerheten för församlingens medlemmar. Det rapporterar Dagens Nyheter.
– Man har negligerat den här minoriteten de senast 10-15 åren för att man har prioriterat andra väljargrupper, säger Dan Olofsson.

Företagsledaren Lennart Blecher är själv jude vars farföräldrar kom till Sverige i början av 1900-talet på flykt från pogromer i Östeuropa. Han berättar att den judiska församlingen i Malmö blomstrade på 1960- och 70-talet och att de judar som kom till Sverige såg till att assimilera sig i samhället.

Nu ska Blecher tillsammans med entreprenören Dan Olofsson, som är uppväxt i Malmö, donera fyra miljoner kronor om året i tio år – sammanlagt 40 miljoner kronor – till den judiska församlingens säkerhetsarbete med vakter och övervakningskameror. Det har nämligen blivit otryggt för judar att vistas i staden och medlemstalet har på några decennier minskat från uppemot 3 000 till 380.

Blecher och Olofsson har försökt få kommunpolitikerna att satsa på informationskampanjer i skolorna, men utan resultat.

– Jag tycker det är skamligt. Att man har negligerat den här minoriteten de senast 10-15 åren för att man har prioriterat andra väljargrupper. Katrin Stjernfeldt Jammeh (kommunstyrelsens ordförande (S), reds. anm.) har en ideologi som finns någon annanstans. Hennes maktbas består av väljare som är andra grupper och då vill hon inte stöta sig med de grupperna. De gör vissa smågrejer för syns skull, för att inte skammen ska vara för stor, men de gör inget substantiellt och snart har vi ingen judisk befolkning kvar, säger Dan Olofsson till Dagens Nyheter.

Lennart Blecher fyller i:

– Satsar man inte på att vaccinera den här nya befolkningsgruppen i Malmö mot antisemitism, så har vi snart ingen judisk befolkning kvar. Man måste lära ut skillnaden mellan sionism och judendom. Jag har inget emot den nya befolkningen, 99 procent är säkert utmärkta människor som vill väl, men det finns grupper från Mellanöstern som har problem med judar. Det är inte bara i Sverige, men det måste politikerna ta tag i.

Katrin Stjernfeldt Jammeh förnekar att hon har prioriterat ”andra väljargrupper” och säger till Dagens Nyheter att man har ett aktivt samarbete med den judiska församlingen. ”Fler fina ord”, kommenterar Dan Olofsson:

– Utan de här väljargrupperna hade inte Katrin varit kommunstyrelsens ordförande och det vet hon. Alltså vill hon hålla sig på god fot med dem, det finns aversioner mot judarna med hänsyn till den situation som finns i Mellanöstern. Socialdemokraterna har alltid stått för alla människors lika värde. När de nu regerar i Sveriges tredje största stad och ser den judiska minoriteten försvinna så har de under ett antal år bara ägnat sig åt småduttande. Det är en moralisk katastrof för partiet.

Nyheter Idag var först att rapportera att Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU skanderade ”krossa sionismen” i sitt första maj-tåg i Malmö tidigare i år. Partiledaren Stefan Löfven tog avstånd från händelsen men menade att SSU är en fristående organisation och fattar sina egna beslut.

Läs även: Westerholm: ”Historien kommer att döma Morgan Johansson mycket hårt”

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag