Forskarprofil i blåsväder: Kallade IS-terrorister för ”svenska krigsveteraner”

Tobias Hübinette till vänster. Foto: Karlstads universitet
  • Måndag 9 jul 2018 2018-07-09
E-post 2609

SVERIGE SVT skriver att en återvändande IS-terrorist nu misstänks för inblandning i två mord i Örebro förra veckan. Enligt forskarprofilen Tobias Hübinette är mannen en av flera ”svenska krigsveteraner” som har återvänt och dödat i Sverige.

På måndagen rapporterade SVT att en fjärde man har häktats för skjutningen i Vivalla i Örebro förra veckan, där två män sköts till döds. Enligt SVT har mannen varit i Syrien och stridit för Islamiska staten eller en liknande terrororganisation, och sedan återvänt till Sverige.

Tobias Hübinette, lektor vid Karlstads universitet, kommenterade saken i ett inlägg på Twitter som han inom kort tog bort:

Tweeten väckte direkt starka reaktioner, och i kommentarerna ifrågasatte flera lämpligheten i att kalla återvändande IS-terrorister för ”svenska krigsveteraner”. Möjligen var det därför som tweeten snabbt raderades.

Tobias Hübinette skriver själv på sin blogg att hans forskning rör sig kring ”kritisk ras- och vithetsforskning, adoptions- och migrationsforskning, korea- och asienforskning, kulturstudier och kritisk teori och visuella studier och postkolonial teori”.

I sitt CV skriver han att han var researchchef för Expo från 1995 till 1997. Expo är en tidning som har omnämnts i en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut om vänsterextrema rörelsers digitala närvaro.

En annan som har jämfört IS-terrorister med svenska krigsveteraner är Mehmet Kaplan, tidigare miljöpartistisk bostadsminister. På ett seminarium i Almedalen 2014 talade han om svenska frivilliga som stred i finska vinterkriget i samma sammanhang som de jihadister som nu gör terrorresor till Mellanöstern.

Tobias Hübinette har skrivit ett klargörande på Twitter och Facebook efter kritikstormen mot hans inlägg, som han menar har misstolkats:

Läs även: Malmöterrorist kopplas till bestialiskt IS-mord

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag