Förtroendeflopp för Busch i Aftonbladet/Demoskop

Bild: Stina Virkamäki, valtioneuvoston kanslia - FinnishGovernment/CC BY 2.0/FarbrorAnna/CC BY-SA 4.0
  • Onsdag 14 dec 2022 2022-12-14
E-post 8

Förtroendet för energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) störtdyker i december månads förtroendemätning från Aftonbladet/Demoskop. Busch tappar hela 7 procentenheter i mätningen, och hamnar därmed jämsides med avgående Annie Lööf (C) med 34 procents förtroende.

Raset för Busch följer på att hon som energiminister fått försvara regeringens svek i frågan om ett högkostnadsskydd för elen, där Busch envist har påstått att Svenska Kraftnäts återbetalning av så kallade ”flaskhalsavgifter” för perioden oktober 2021 till september 2022 utgör ett elstöd.

Läs även: Därför accepterar alla regeringens elprislögn

Även statsminister Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson tappar i mätningen, men deras tapp är betydligt måttligare, med 3 procentenheters nedgång för Kristersson och 4 för Åkesson.

För integrationsminister Johan Pehrson ser det värre ut. Pehrson tappar hela 5 procentenheter från ett redan lågt förtroende, och hamnar därmed med 18 procent bara en procentenhet högre än Per Bolund (MP) som får 17 procent i mätningen.

Sämst förtroende av alla partiledare har Miljöpartiets kvinnliga språkrör Märta Stenevi, med 16 procents förtroende, efter att ha tappat 2 procentenheter i mätningen.

Läs även: Skånemoderater sågar elprisstödet: ”Ett stort svek”

Aftonbladet/demoskops förtroendemätning i december

1. Magdalena Andersson (S) 55 procent- 2 %

2. Ulf Kristersson (M) 40- 3

3. Jimmie Åkesson (SD). 37- 4

4. Ebba Busch (KD) 34- 7

5. Annie Lööf (C) 34. + 1

6. Nooshi Dadgostar (V). 28. + 2

7. Johan Pehrson (L). 18 - 5

8. Per Bolund (M-P). 17+ 1

9. Märta Stenevi (MP) 16 - 2

Andel väljare som har stort eller mycket stort förtroende för partiledaren. Jämförelsen gäller den förra mätningen som gjordes för en månad sedan.

Läs även: Ebba Busch: Elprisstöd kommer i februari

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag