Fortsatt Magdalena-effekt i DN/Ipsos – ökar med ett helt Miljöparti

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 23 dec 2021 2021-12-23
E-post

Den Magdalena Andersson-effekt som visat sig i flera opinionsmätningar bekräftas i december månads mätning från DN/Ipsos. Socialdemokraterna ökar med hela fyra procentenheter, från 25 till 29 procent, och får därmed ett högre resultat än i valet 2018, och det högsta resultatet i en Ipsos-mätning sedan juni förra året.

– Då [I juni 2020] lyftes Socialdemokraterna mycket av yttre omständigheter. Det rådde politisk borgfred på grund av pandemin, regeringen fick mycket utrymme i medierna och oppositionen desto mindre. Nu lyfter S mer av egen kraft, och trots regeringskriserna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Läs även: Bottennapp för MP i Sifo-mätning

Enligt Källebring beror den socialdemokratiska uppgången dels på Magdalena Anderssons höga förtroende bland väljarna, men också på att Miljöpartiet lämnat regeringen.

– Socialdemokraterna kan kommunicera utan att behöva ta hänsyn till ett annat parti, säger Källebring.

– Dessutom tror jag att de har vunnit på Magdalena Anderssons agerande under den senaste regeringskrisen. Hon var inte själv orsak till alla turerna utan har tagit det lugnt, låtit andra bråka och visat att hon vill ta ansvar för Sverige, fortsätter han.

Socialdemokraterna har i mätningen framförallt vunnit väljare från Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

I övrigt är förändringarna små i mätningen. Moderaterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna tappar en procentenhet var, medan Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna får samma resultat som i november månads mätning.

Läs även: Totalras för blågula – massiv Magdalena-effekt i Sentio

DN/Ipsos mätning i december

Förra månadens resultat inom parentes. Resultatet presenteras i heltal.

Socialdemokraterna 29 (25)

Moderaterna 20 (21)

Sverigedemokraterna 20 (20)

Vänsterpartiet 10 (11)

Centerpartiet 7 (8)

Kristdemokraterna 5 (6)

Miljöpartiet 4 (4)

Liberalerna 3 (3)

Läs även: Magdalena Andersson storfavorit bland S-väljare – men könet inte viktigt2021

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag