Fotbollsexperten efter rasistanklagelsen: ”Jag kan förlåta men inte glömma”

Bild: Oleg Bkhambri (Voltmetro)/CC BY-SA 4.0.
  • Tisdag 28 mar 2023 2023-03-28
E-post 0

Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic kan ”förlåta men inte glömma” den kommentar från förbundskapten Janne Andersson som han och andra tolkade som rasistisk under ett livesänt gräl efter Sveriges 5-0 seger mot Azerbajdzjan i EM-kvalet.

På måndag kväll drabbade Svenska fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson samman med Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic i ett riktigt praktgräl under en direktsänd intervju efter Sveriges 5-0 seger mot Azerbajdzjan i EM-kvalet.

Under grälet frågade Andersson Djordjic vad han representerar, något Djordjic och andra tolkade som ett rasistiskt påhopp mot Djordjics serbiska bakgrund.

Sedan dess har Andersson med kraft förnekat att frågan handlade om rasism, på tisdagen bad Andersson Djordjic om ursäkt under en pressträff.

– Jag hatar alla former av översitteri och rasism. Jag ber jättemycket om ursäkt om han tolkar det så, sade Andersson enligt Svenska Dagbladet.

Läs även: Förbundskapten Janne Andersson rasistanklagas efter fotbollsgräl

Nu har Djordjic uttalat sig om grälet. I ett pressmeddelande från Viaplay säger Djordjic att han ”kan förlåta med inte glömma” Anderssons kommentar.

– Jag kan förlåta men inte glömma. Vi har alla något att lära av det här och jag kommer fortsätta att rakryggat göra mitt jobb, säger Bojan Djordjic i ett uttalande.

– Jag står fast vid mina övertygelser och värderingar. Jag brinner för de här frågorna som bygger på egna erfarenheter sedan jag kom till Sverige 1992. Jag vill förena och bygga broar i ett splittrat samhälle och är hellre tydlig och obekväm, än otydlig och bekväm, säger han och fortsätter:

– Om man inte förstår vikten av det som skedde i vår sändning är det ett inneboende strukturellt problem. Även om Janne säger att det inte var hans intention, uppfattade jag att det blev en fråga om mitt ursprung och det gjorde mig sårad och besviken på min förbundskapten.

– En relevant och korrekt ställd fråga ska besvaras med respekt för personen som ställde den. Jag är väldigt stolt över att ha Bojan i teamet. Han är engagerad, erfaren och alltid påläst. Den han är och det han representerar förtjänar mycket bättre än så här från en av fotbolls-Sveriges viktigaste företrädare,  säger Anders Jensen, president och CEO på Viaplay Group, som tillägger att man har ”noterat Janne Anderssons ursäkt”.

Läs även: Damlandslaget i fotboll kränkta – tvingades delta i medaljceremoni efter förlust

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag