Friluftsfrämjandet tar avstånd från PR-chefens tweets – jämförde kärnkraftsförespråkare med pedofiler och våldtäktsmän

Ahmed Al-Qassam vid FN:s klimatförhandlingar. Bild: Envirobae/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Torsdag 3 feb 2022 2022-02-03
E-post

Ahmed Al-Qassam, som är ”påverkansansvarig” på Friluftsfrämjandet, har hamnat i rejält blåsväder på Twitter efter att han i en serie inlägg jämfört kärnkraftsförespråkare med pedofiler och våldtäktsmän. Nu tar Friluftsfrämjandet avstånd från hans inlägg.

”Kärnkraftsvurmeriet MÅSTE SLUTA. Det är otroligt obehagligt med desparata gubbar som gillar utdaterade saker. Får bara massa pedofilvibbar…” skrev Al-Qassam, ”påverkansansvarig” på Friluftsfrämjandet” i ett inlägg på Twitter.

Läs även: Twitterstrid om Di Leva: ”Tappat det fullständigt”

I följande inlägg skrev Al-Qassam att ”Alla som gillar kärnkraft är våldtäktsmän!!!” och ”Därför är jag inte intresserad av ”vettiga samtal om kärnkraft”. Det är som att ha vettiga samtal om våldtäkt”.

Al-Qassams twitterinlägg har sedan dess raderats, men skärmdumpades av bland andra Rebecca Weidmo Uvell, som uppmärksammat utfallen på sin blogg.

Al-Qassams inlägg gillades av tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund, vilket Samhällsnytt har uppmärksammat.

Efter att Bolunds gilla-markering kritiserats tog Bolund avstånd från inlägget och hävdade att han gillat det av misstag.

Al-Qassam raderade sin tweet, och bytte dessutom användarnamn. Därefter bad han om ursäkt för sina inlägg, som han skyller på ”en situation där jag har flera personliga angelägenheter som är väldigt tuffa att hantera”.

Al-Qassams arbetsgivare Friluftsfrämjandet tog avstånd från hans inlägg ”som inte är förenliga med vår uppförandekod”. I övrgit betecknar Friluftsfrämjandet det hela som ett enskilt personalärende som man inte tänker kommentera vidare offentligt.

Det är inte första gången Ahmed Al-Qassam är i blåsväder. Redan i januari 2018 uppmärksammade Hanif Bali en polishatande tweet som Al-Qassam skrivit. Då var han ordförande för klimatorganisationen PUSH Sverige. I april 2020 blev han påverkansansvarig på Friluftsfrämjandet.

Läs även: Krisinformation.se pudlar efter personangrepp på Twitter

Läs även: Hackning av SR Ekots Twitterkonto

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag