Krisinformation.se pudlar efter personangrepp på Twitter

Bild: Johan Eklund/MSB/Faksimil Twitter
  • Onsdag 17 mar 2021 2021-03-17
E-post 178

SVERIGE På tisdagen skrev Krisinformation.se, som drivs av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, med uppgift att förmedla information från svenska myndigheter, en serie uppmärksammade inlägg på Twitter som svar på olika personers twitterinlägg.

I ett fall skrev användaren Carl Grape kritiskt om att Folkhälsomyndigheten stoppat Astra Zenecas vaccin. Grape menade att berodde på desinformation, en uppgift MSB själva spridit samma dag.

Läs även: MSB: Påverkanskampanj från främmande makt mot Astra Zenecas vaccin

”Hej Carl! Det är svårt att ge ett heltäckande svar på din något oklara fråga med bara 280 tecken. Eftersom du kallar dig Arg Man På Internet, kanske det räcker för dig? Att vara arg alltså? Och då har du ju fått vara det nu. Hoppas det känns bättre imorgon! Mvh Marie”, svarade Krisinformations konto.

En annan användare anklagar Krisinformation.se för att sprida desinformation. Krisinformation.se svarar med en serie förolämpande inlägg där personen anklagas för att ”vråla”, vara ”faktaresistent” och ”arg man” samt uppmanas välja en annan plattform för att framföra kritik.

På onsdagen har Krisinformation i en serie svar på Twitter skrivit att tisdagens svar inte följer ”våra riktlinjer för hur vi själva ska agera i sociala medier”. Man ber även om ursäkt och lovar att det inte ska upprepas.

I ett separat inlägg till sina följare på Twitter skriver Krisinformation.se att de fått många reaktioner på hur de besvarat frågor, och att de efter att ha läst igenom sin kommunikation håller med om att en del av svaren är ”oacceptabla”.

”Så här ska man inte bli bemött i våra kanaler. Vi ber verkligen om ursäkt för detta” skriver Krisinformation.se.

Kristian Palm, enhetschef för Krisinformation, beklagar det som skett men tar samtidigt personen som svarade i försvar i ett svar till Expressen.

– Vi får en väldigt hård ton och hot och ilska riktad mot oss. Vi ska kunna hålla huvudet kallt och svara, men ibland kan det bli så att man inte orkar längre. Då ska man helst kliva ur och göra något annat ett tag men i det här fallet blev det inte så och det är oerhört beklagligt, säger Palm till Expressen.

Läs även: MSB beställde rapport som uppmanar till ekonomiska sanktioner mot Nyheter Idag

Läs även: MSB erbjöds kartläggning av svensk politisk opposition i utlandet

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag