”Fullständigt oacceptabelt” – muslimsk S-politiker spred vidare lögner om M och SD på arabiska

Stefan Löfven. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 29 aug 2018 2018-08-29
E-post 488

SVERIGE I måndags avslöjade journalisten Galaxia Elias att Socialdemokraterna spridit lögner om Moderaterna och Sverigedemokraterna på en arabiskspråkig Facebooksida. Nu rapporterar Expressen att flera S-politiker har spridit vidare lögnerna. En av dem tvingas lämna sin post.

Galaxia Elias publicerade på måndagen en översättning av ett inlägg på arabiska som en socialdemokratisk kommunfullmäktigekandidat från Sävsjö lagt ut på Facebook. Inlägget uppmanade invandrare och i synnerhet muslimer att rösta så att inte ”rasistiska partier” tar makten.

Inlägget innehöll lögner om Moderaternas och Sverigedemokraternas partiprogram. Bland annat stod det att partierna ville ”anklaga föräldrar för brott för att ta muslimska barn från sina familjer”. Samer Saad Mohialdeen, som skrev inlägget, har sedan dess avsagt sig sin kandidatur. Partiledaren Stefan Löfven kommenterar händelsen för Expressen:

– Fullständigt oacceptabelt. I socialdemokratin så sköter vi oss. Vi ska bedriva en valrörelse som är tuff i sak men det ska vara en schyst valrörelse, vi ska inte sprida lögner eller agera på ett oacceptabelt sätt.

Läs mer: Socialdemokraterna sprider lögner om M och SD på arabiska

Nu berättar Expressen att flera aktiva socialdemokratiska kommunpolitiker har spridit vidare det lögnaktiga Facebookinlägget. En av dem heter Janna Atta Ibrahim, och hon har delat inlägget på Göteborgsmoskéens hemsida.

– Jag vet inte om det är lögner. Detta stämmer med den bilden vi har, vi muslimer. Sverigedemokraterna säger att de hatar muslimer, säger hon till Expressens reporter, som frågar om det verkligen stämmer.

– Ja, när jag hör Jimmie Åkesson prata… Om du är journalist så hör du själv att det är mycket propaganda. Men vi som är journalister känner oss hotade. Jag gör vad vårt svenska samhälle kräver, men jag känner mig hotad, svarar Janna Atta Ibrahim.

Eva-Marie Rasmusson, förste ombudsman för S i Göteborg, säger på onsdagsmorgonen att den muslimska S-politikern måste avgå med omedelbar verkan för att hon spred inlägget. Som Nyheter Idag tidigare har rapporterat var hon dock inte ensam om att sprida vidare lögnerna – även en kommunfullmäktigekandidat i Bromölla har delat en snarlik text.

Läs mer: Ny socialdemokrat uppges avslöjad med att sprida desinformation på arabiska om M och SD

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin skriver i ett sms till Expressen att man har vidtagit åtgärder för att förmå sina företrädare att sluta sprida lögner om politiska motståndare:

”Socialdemokraterna i Sävsjö gick i går ut med information på arabiska med anledning av det ursprungliga inlägget. Vi har även uppmanat partiorganisationen att vara vaksamma på om den aktuella texten eller liknade material sprids av företrädare eller kandidater. Partidistrikten får därefter fatta beslut om lämpliga åtgärder från fall till fall. Vi vill ha en valrörelse fri från lögner och förväntar oss att våra kandidater lever upp till de krav vi ställer.”

Läs även: Skandalfilmen: Socialdemokraternas ungdomsförbund tar ner flaggor och affischerar på Moderaternas valstuga

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag