Fyra ”Dancing Grannies” döda när bil körde in i julparad

Bild: Wisconsin DOJ/Faksimil Facebook
  • Tisdag 23 nov 2021 2021-11-23
E-post

WAUKESHA, WISCONSIN Fem personer dödades och 48 skadades när en bil körde in i en julparad i Waukesha, Wisconsin på söndagen. Av de döda var fyra medlemmar av Milwaukee Dancing Grannies club som uppträdde på paraden. Den misstänkte gärningsmannen Darrell E. Brooks var när han greps frisläppt mot borgen efter att han anklagats för att ha kört på en kvinna med sin bil.

Fyra av de fem som dog när en bil körde in i julparaden Waukesha, Wisconsin på söndagen var medlemmar av Milwaukee Dancing Grannies club, rapporterar AP.

På måndagen släppte polisen namnen på de döda, som var Virginia Sorenson, 79, LeAnna Owen, 71, Tamara Durand, 52, och Wilhelm Hospel, 81. En femte avliden person, Jane Kulich, 52, var inte medlem av gruppen.

Läs även: Terror i Toronto: Skåpbil körde in i folkmassa – nio döda, 16 skadade

Dancing Grannies har framträtt på parader och högtidsdagar sedan 1984, och medlemmarna är kvinnor mellan 50 och 70-år, med kravet att medlemmar måste vara far- eller mormödrar.

– Vår grupp gjorde vad de älskade, framträdde framför åskådare på en parad. Satte leenden på ansikten i alla åldrar, fyllde dem med fröjd och glädje, sade gruppen i ett uttalande på måndag morgon.

Läs även: Bil körde in i folkmassa i Berlin – sju skadade

Darrell E. Brooks, 39, har gripits, misstänkt för att ha kört bilen in i folkmassan. Brooks har ett långt brottsregister, och Fox News rapporterar att Brooks släppts mot låga borgenssummor vid två tillfällen i Wisconsin i år – trots att han var efterlyst för sexbrott i Nevada.

Vid första tillfället i februari misstänktes Brooks för att ha skjutit mot en yngre släkting, och borgenssumman sattes till 500 dollar.

Vid andra tillfället var borgenssumman 1 000 dollar efter att en kvinna anklagat honom för att ha kört på henne med samma bil som han misstänkts ha kört igenom folkmassan på Waukeshas julparad.

Brooks är även en registrerad sexbrottsling efter att han dömts till tre års villkorlig dom för att haft sex med en 15-årig flicka som blev gravid i Nevada 2006.

År 2016 misstänktes Brooks åter för ett sexbrott i Nevada, men ska ha flytt från staten efter att ha blivit frisläppt mot borgen. Han är fortfarande efterlyst i Nevada, men trots att han gripits två gånger i Wisconsin har han inte utlämnats.

I Wisconsin går det inte att hålla någon häktad utan borgen, men åklagare  Susan L. Opper säger till Fox News att hon kommer begära en så hög borgen att Brooks inte kommer ha möjlighet att betala den.

– Vi har inte häktning utan borgen i Wisconsin, men vi förväntar oss en så pass hög borgenssumma, en signifikant borgenssumma i alla avseenden, så att de inte har möjlighet att betala den för det är för mycket pengar, säger Opper till Fox News.

Brooks har rappat som pseudonymen ”Mathboi Fly” och i en musikvideo, som ska ha tagits bort från Youtube, syns en bil som liknar den röda stadsjeep av märket Ford som körde in i julparaden på söndagen enligt sajten Heavy, som också publicerar videon.

Heavy uppger också att Brooks med det numera raderade Facebookkontot ”Jay Brooks” ska ha postat en inlägg om frikännandet av Kyle Rittenhouse.

Läs även: Rittenhouse frias från samtliga åtalspunkter – Biden arg över domen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag