”G”-regissören Staffan Hildebrand erkänner barnvåldtäkt: ”Självklart är det fel”

Genrebilder. Foto: Brands&People/Ali Jouyandeh/Unsplash
  • Torsdag 2 dec 2021 2021-12-02
E-post

Staffan Hildebrand, regissören bakom framgångsrika 80-talsfilmer som ”G för Gemenskap” och ”Stockholmsnatt”, anklagas för att ha groomat två tonåriga pojkar, där en var 13-år gammal, till att ha sex med honom på 80-talet i den nya boken ”G som i gärningsman”. Hildebrand erkänner gärningarna för Expressen, och säger att han innan Metoo-rörelsen inte visste bättre.

Filmregissören Staffan Hilderbarnd, 75, började sin karriär som redaktör för SSU:s tidning ”Ung mening” på 70-talet och blev senare reporter på SVT:s Aktuellt.

Han lärde känna ledande socialdemokrater som partisekreteraren Sten Andersson, senare socialminister och utrikesminister, Jan Eliasson, senare utrikesminister och ordförande i FN:s generalförsamling, och LO:s ordförande Stig Malm.

Läs även: Modeteoriernas hjälte Foucault avslöjad som pedofil

Trots att hans filmer sågades av kritikerna var Hildebrand en framgångsrik regissör på 80-talet, framförallt med anti-drogfilmen ”G för gemenskap”, som hade över en halv miljon biobesök.

Hildebrands nätverk med inflytelserika kontakter var honom till nytta vid finansieringen av hans filmer, där Paolo Robertos genombrottsfilm ”Stockholmsnatt” finansierades av Televerket, medan ”On the loose” med rockbandet Europe och sångaren Jerry Williams finansierades av LO.

I boken ”G som i gärningsman” av Sören Karlsson och Deanne Rauscher som utkommer på torsdagen anklagas Hildebrand för att ha förgripit sig sexuellt på en 13-årig pojke under sin tid som framgångsrik regissör.

Boken bygger på intervjuer med ett stort antal personer som beskriver hur Hildebrand omgav sig med unga killar – ofta från svåra hemförhållanden – som han bjöd på restaurang, lät festa hemma hos honom och i vissa fall lockade till sig med att erbjuda filmroller eller andra arbeten i sina filmprojekt.

Två av pojkarna berättar i boken att Hildebrand ska ha groomat dem till att ha sex med honom när de var 13 respektive 15 år gamla.

– Han gick in på att när man var ung så var man osäker på vad man ville. Han berättade om sex mellan män och att det i Grekland fanns en tradition att de äldre männen tog hand om de yngre och ledsagade dem genom livet, berättar en av dem, som var 13 år vid tiden för det påstådda övergreppet, för Expressen.

– Det kändes jättefel med sexet, men det där runtomkring… Han hade målat upp en bild av ett liv som jag kanske kunde få ta del av om jag ”hjälpte” honom.

Staffan Hildebrand erkänner övergreppen för Expressen, och säger att han vill be sina offer om ursäkt. Han säger också att han på den tiden inte ansåg att han gjorde något fel, men att bland annat Metoo gett honom ny kunskap.

– Inte då, men nu med den kunskapen, med Metoo och allt det här… Självklart är det fel. Han var ju inte mogen så att säga att förstå sin sexualitet vid den åldern. Men han var väldigt mogen och utvecklad och en intressant person, säger Hildebrand till Expressen.

Läs även: C-toppen Federley tar timeout – ”närstående” var dömd pedofil

Läs även: C-politiker häktad – misstänks för flera barnvåldtäkter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag