Gängbrotten ökar – men Johansson (S) tror på vändning innan valet

Bild: Faksimil SVT
  • Fredag 11 sep 2020 2020-09-11
E-post 1539

Ett år efter att regeringen presenterade ett åtgärdsprogram mot gängbrottslighet har gängbrotten fortsatt att öka, rapporterar SVT. Men trots att det har varit fler skjutningar, sprängningar och dödade än året innan programmet presenterades tror justitieminister Morgan Johansson (S) att det vänder innan valet.

– Man kan inte vara nöjd så länge skjutningarna fortsätter. Samtidigt vet jag att det vi gör med 34-punktsprogrammet är massivt. När vi kommer fram i mandatperioden och kan pricka av åtgärderna tror jag att vi kommer att se resultat, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till SVT.

Läs även: Facit för polisens Operation Rimfrost: Dödsskjutningarna har ökat

Daniel Larsson, som var insatschef för operation Rimfrost i Uppsala, var inte lika optimistisk som justitieministern när han intervjuades av SVT i samband med att Rimfrost, som riktades mot gängbrottslighet, var på väg att avslutas i juni.

– Så som kriminaliteten är nu så finns det ingen quick fix, utan det kommer att ta tio års hårt arbete från hela samhället om vi ska få ordning på det här, sade Daniel Larsson till SVT och fortsatte:

– Minst tio år. Jag kommer att bli svårt förvånad om brottsligheten har minskat om tio år. Vi ska vara glada om den har ökat lite grann bara.

Läs även: Vändningen: Löfven kopplar invandring till brott

Inrikesminister Mikael Damberg presenterade regeringens åtgärdsprogram mot gängbrottsligheten i september förra året som ”det mest kraftfulla och massiva program mot gängkriminalitet som någonsin har presenterats i Sverige”.

Men ett år senare har gängbrottsligheten ökat enligt SVT:s siffror, som jämför antalet skjutningar, avlidna och sprängningar mellan perioden september 2018 till augusti 2019 och perioden september 2019 till augusti 2020.

Den senare perioden har antalet skjutningar ökat från 330 till 348, antalet avlidna har ökat från 38 till 43 och antalet sprängningar har ökat från 110 till 141.

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag