Gängkriminella satte upp vägspärrar – kan slippa straff

Angereds centrum. Bild: Bulver/Wikimedia Commons
  • Torsdag 3 sep 2020 2020-09-03
E-post

GÖTEBORG I förra veckan kom det fram att gängkriminella satt upp vägspärrar och stoppat och kontrollerat bilar i stadsdelen Angered i nordöstra Göteborg. Ett tjugotal unga män omhändertogs men släpptes senare på fri fot. Nu rapporterar Svenska Dagbladet att de sannolikt inte kommer att få något straff.

Läs mer: Kriminellt nätverk upprättade vägspärrar i Göteborg

Problemet, skriver Svenska Dagbladet, är att det är oklart vilket brott de gängkriminella gjort sig skyldiga till.

– Våra jurister har utrett det och landat i att detta strider mot regeringsformen som säger att alla människor har rätt till grundläggande rörelsefrihet. Men där finns det inget straff direkt kopplat, säger Göteborgspolisens kommenderingschef Dan Windt till tidningen.

Andra, mindre allvarliga brottsrubriceringar kan vara aktuella, som ofredande. Men det är ett brott som brukar leda till böter.

– I något fall skulle det även kunna vara egenmäktigt förfarande och i vissa fall, om man gör det på särskilt sätt, skulle det kunna bli olaga tvång. Har man riktat vapen mot någon kan det även vara framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott men i nuläget har vi inte bekräftat att det funnits vapen på platserna, säger Dan Windt.

Det kan dock sluta med att ingen döms för någonting. Någon av de som utsattes för ofredande måste nämligen göra en polisanmälan för att åklagaren ska kunna väcka åtal, och det har inte hänt än.

Ofredande är dessutom ett brott som polisen inte prioriterar.

– Det är tydligt från lagstiftarna att vi ska lägga mer resurser på att kunna fälla för grova brott än för de som är lindrigare, säger Dan Windt.

Läs även: Gängkrig bakom kriminella gängets vägspärrar i Göteborg – klan krävde bot på 10 miljoner

Läs även: Kriminellt nätverk införde utegångsförbud i förort

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag