Kristersson om våldtäktsmannens skadestånd: ”Det är lagarna som måste ändras”

M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Flickr
  • Lördag 14 aug 2021 2021-08-14
E-post 2342

SVERIGE Nyligen beslutades det att en dömd våldtäktsman får 840 000 kronor i skadestånd från staten. Detta efter att han dömts till 4,5 års fängelse trots att han var under 18 år när brotten begicks. Nu rasar Ulf Kristersson mot beslutet. ”Skattebetalarna tvingas alltså betala en knapp miljon till en man som begått fruktansvärda brott”, skriver moderatledaren på Facebook.

Mannen som Kristersson syftar på begick tillsammans med sin äldre bror två grova våldtäkter i Malmö under våren 2017.

Bröderna dömdes i tingsrätten för de grova våldtäkterna och flera andra brott till tre år och tre månaders fängelse. Den yngre av dem valde att överklaga, men fick i hovrätten sitt straff höjt till 4,5 års fängelse.

Högsta domstolen gjorde dock en annan bedömning. När mannen beviljades resning kom domstolen fram till att han var minderårig när brotten ägde rum. Att mannens ålder skrivs ned innebär enligt Justitiekanslern att han fick ett för långt straff för sin ålder. Därför beviljas han 840 000 kronor i skadestånd från staten.

Läs mer: Våldtäktsman var minderårig – nu får han 840 000 i skadestånd

Efter beskedet har många reagerat kraftigt på våldtäktsmannens skadestånd. En av dessa är moderatledaren Ulf Kristersson. I ett inlägg på Facebook skriver Kristersson utförligt om beslutet som han menar är ”fullständigt absurt”.

”Skattebetalarna tvingas alltså betala en knapp miljon till en man som begått fruktansvärda brott och som dessutom nu fritt vandrar omkring. Skadeståndet till brottslingen är mångdubbelt större än skadeståndet till hans brottsoffer. Det är rent oanständigt”, skriver han bland annat i inlägget.

Moderatledaren skriver också att en borgerlig regering under honom kommer att innebära slopade mängdrabatter och ungdomsrabatter för brottslingar över 18 år. Dessutom är straffskärpningar för dem under 18 som begår grova brott att vänta.

”Och den som fått ett utvisningsbeslut kommer att tvingas lämna landet”, tillägger han.

Kristersson riktar emellertid inte kritik mot domstolarna. Snarare är det gällande lagstiftning han vänder sig emot.

”Jag tvivlar inte på att domstolarna i detta fall i teknisk mening har gjort rätt. Det är lagarna som måste ändras”, avslutar moderatledaren inlägget.

Läs även: Kristersson går om Löfven i ny förtroendemätning

Läs även: Kristersson: ”Invandringen i Sverige har blivit en belastning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag