Göteborg säger NEJ till kommunjobb åt afghaner som ska utvisas

Foto: FT Bild / Pär Henning
  • Tisdag 10 nov 2020 2020-11-10
E-post 4055

GÖTEBORG Allianspartierna, som styr Göteborg, avvisar förslaget från Fi, MP och V om att anställa afghaner som omfattas av gymnasielagen för att hindra att de utvisas ur landet. Även Socialdemokraterna förväntas säga nej till förslaget, som tidigare kritiserats hårt av Sverigedemokraterna och lokalpartiet Demokraterna.

Allianspartierna i Göteborg kommer rösta mot förslaget från de rödgrönrosa partierna Fi, MP och V om att  Göteborgs stad ska ge anställning till personer som omfattas av gymnasielagen – i huvudsak afghaner – för att förhindra att de utvisas, rapporterar Dagens Nyheter.

Läs även: Förslaget: Ge kommunjobb till afghaner som ska utvisas

”Alliansen kommer att avslå yrkandet. Kommunen måste följa den lagstiftning som finns när det handlar om att anställa personal. Det går inte att prioritera en speciell grupp”, skriver kommunstyrelsens ordförande  Axel Josefson (M) i ett sms till DN.

Allianspartierna M, C, KD och L styr i Göteborg, och även Socialdemokraterna väntas säga nej till förslaget, som Jörgen  Fogelklou (SD) kallade för ”dåraktigt” i en debattartikel i Göteborgsposten.

”I en tid av extrem osäkerhet och ekonomisk kris är det orimligt att slå knut på rättssystemet för att gynna en grupp som redan fått så många undantag” skrev Fogelklou bland annat.

Läs även: Polisrapport: Invandrargäng krigar om narkotikahandeln i Göteborg

Även lokalpartiet Demokraterna har varit kritiska till förslaget i samband med att det lades fram.

– Detta handlar om unga vuxna afghaner som fått avslag, de saknar asylskäl att vara i Sverige, sade partiets kommunalråd Martin Wannholt till Göteborgsposten och pekade på stadens höga arbetslöshet.

– Att då skapa en gräddfil för unga vuxna som inte ens bedömts ha asylskäl blir orimligt och oförsvarbart.

Tidigare har Halmstads kommun gett migranter som omfattas av gymnasielagen fast jobb istället för provanställning för att förhindra att de utvisas.

– Vi står i ett läge där vi har tre personer som snart är färdiga undersköterskor, som har lärt sig svenska men som omfattas av den här lagen. Det räcker inte med en provanställning för att de ska få stanna, utan det krävs en varaktig anställning, sade Ella Kardemark (KD), utskottets ordförande, till Hallandsposten.

Läs även: Kommunens drag – ger gymnasieafghaner fast jobb så de slipper åka hem

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag