Granskning visar: Syriske läkaren struntade i kunskapsprovet

Safwan Al Abdullah, som intervjuas av SVT. Foto: svt.se
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 737

SVERIGE SVT rapporterade nyligen om en syrisk läkare som inte har kunnat arbeta i Sverige då han inte klarar kunskapsprovet som krävs för att få legitimation. Nyhetssajten Samhällsnytt har tagit fram information som visar att syriern inte ens har försökt göra provet på nära två år.

SVT och även Nyheter Idag skrev i förra veckan om mannen som trots 15 års erfarenhet som läkare i Syrien inte kan jobba som det i Sverige. I SVT:s artikel framställdes det som att kunskapsprovet var problemet och att det är för svårt för även kompetenta läkare att bli godkända.

Samhällsnytts granskning visar dock att det fanns viktiga fakta som inte SVT rapporterade. Syriern Safwan Al Abdullah fick tillstånd i maj 2016 av Socialstyrelsen att genomföra kunskapsprovet för att därigenom få sin läkarlegitimation. Men istället för att göra provet valde han att överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen – han ville ha sin legitimation med en gång.

Har ännu inte gjort provet

Överklagandet avslogs men syriern tog saken ända till Högsta förvaltningsdomstolen – där hans begäran återigen avslogs. I juli 2017 ansökte han till Socialstyrelsen om att få göra provtjänstgöring och på det sättet visa vad han kan. Socialstyrelsen bestämde dock att han ändå måste göra kunskapsprovet.

När Samhällsnytt nu kontaktar Socialstyrelsen får de veta att syriern ännu inte har gjort provet. Däremot har han kontaktat SVT vars reporter Abed Al-Qaisi då gör ett reportage om honom. Vad som utelämnas av SVT är att syriern har haft god tid på sig att göra kunskapsprovet men valt att inte göra det. Dessutom har han överklagat till flera juridiska instanser för att slippa genomföra provet.

Samhällsnytt har sökt SVT:s reporter Abed Al-Qaisi för att få svar på varför public service-kanalen utelämnade viktiga fakta, men har ännu inte fått svar.

Läs även: ”Medveten felaktighet”: Sonesson (M) anklagar SVT för fake news

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag