Gränskontrollerna sågas – ska fungera om fem år

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Faksimil ur video / regeringen.se
  • Måndag 22 okt 2018 2018-10-22
E-post 755

SVERIGE De svenska gränskontrollerna ”totalsågas” i en ny rapport som EU-kommissionen snart tänker offentliggöra. Enligt gränspolischefen kommer det att ta fem år att åtgärda alla de brister som pekas ut.

Kvällsposten rapporterade för några veckor sedan att en Schengenrapport tagits fram som visar att Sveriges yttre gränskontroller har allvarliga brister. Kontrollerna är dåligt bemannade och personalen saknar adekvat utbildning.

Läs mer: Rapport larmar om värdelösa gränskontroller – hölls hemlig inför valet

Nu avslöjar Sveriges Radios Ekot nya uppgifter om den 32-sidiga rapporten som EU-kommissionen ännu inte har offentliggjort. Enligt Ekot ”totalsågas” de svenska gränskontrollerna i granskningen, och bryter i flera avseenden mot Schengenländernas gemensamma regler.

”Brådskande åtgärder bör vidtas av myndigheterna för att ta itu med de eftersläpningar och luckor som identifierats på såväl strategiska som operativa nivåer”, står det i rapporten enligt Ekot. EU-kommissionen har tagit fram en lista med problem i 95 punkter som snart ska skickas till ansvariga myndigheter och departement.

En konkret brist är att gränskontrollanterna på Arlanda inte känner till de profileringslistor och riskindikatorer som ska användas för att exempelvis identifiera återvändande jihadister. Samtidigt har personalen överlag dålig tillgång till viktiga databaser att söka i. Tekniken strular och telefoner funkar inte.

Men även hela organisationen kring gränskontrollerna sågas, och det saknas samordning mellan de olika ansvariga myndigheterna.

Enligt gränspolisens chef Patrik Engström har gränskontrollerna inte varit en prioriterad fråga sedan polisens omorganisation 2015. Ekots reporter frågar hur lång tid det kan ta att åtgärda de 95 utpekade bristerna.

– Det är svårt att säga. Men det kommer nog att ta fem år, säger Patrik Engström.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har enligt Kvällsposten blivit informerad om rapportens innehåll men har tidigare sagt att han vill vänta med att kommentera tills rapporten är antagen.

Läs även: Regeringens förslag: Invandrare som riskerar utvisning ska slippa straff

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag