Greta Thunberg kan ha fått covid-19

Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Källa: EP
  • Onsdag 25 mar 2020 2020-03-25
E-post 709

SVERIGE Den 17-åriga klimataktivisten Greta Thunberg säger att det är ”extremt sannolikt” att hon har blivit sjuk i covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset. Detta efter att ha rest runt i Centraleuropa.

Instagram skriver Greta Thunberg att hon har hållit sig isolerad inomhus de senaste två veckorna efter att ha återvänt från resor i Centraleuropa.

För ungefär tio dagar sedan började hon och hennes pappa – som reste med henne från Bryssel – att känna av symtom. Bland annat hade hon ont i halsen och hostade. Hennes pappa hade även feber.

I Sverige kan man inte testa sig för covid-19 om man inte har akuta vårdbehov, förklarar Thunberg.

”Jag har därför inte blivit testad för covid-19, men det är extremt sannolikt att jag har haft det, givet de kombinerade symtomen och omständigheterna”, skriver hon.

Thunberg uppger att hon nu i stort sett har återhämtat sig. Hon varnar för att symtomen på sjukdomen kan vara milda, och för egen del hade hon kanske inte misstänkt covid-19 om inte ”någon annan” hade haft det samtidigt.

”Och det är det som gör det så mycket farligare. Många (särskilt unga människor) kanske inte märker av några symtom alls, eller väldigt milda symtom. Då vet de inte att de har viruset och kan sprida det till människor i riskgrupper”, skriver hon.

Thunberg avslutar inlägget med att uppmana alla att följa experternas och myndigheternas råd och stanna hemma.

Läs även: Magda Gad coronahyllar Greta Thunberg: ”Århundradets profet”

Läs även: Sanandaji: Masskonkurser hotar Sverige om inte regeringen agerar

Läs även: Jacke: ”Det måste finnas företag kvar att gå tillbaka till när krisen är över”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag