Guillou till attack mot sajten Doku efter islamistavslöjande: ”Hatsajten”

Jan Guillou på bokmässan 2017. Bild: Per A.J. Andersson/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 24 maj 2021 2021-05-24
E-post 948

Författaren och krönikören Jan Guillou går till hård attack mot sajten Doku efter avslöjandet om att en SR-reporter haft en relation med en islamist hon rapporterade om – ett avslöjande som Guillou kallar för ”fejk” medan Doku anklagas för att vara en hatsajt som samarbetar med Säpo.

I en krönika i Aftonbladet om kriget mellan Israel och Hamas avslutar Guillou med att skriva att han för övrigt anser att ”det är illavarslande att det var den med Säpo kollaborerande hatsajten Doku som lyckades skandalisera en reporter på Ekot med ett enda ord. ’Relation’ med av Säpo misstänkt arab. Tvetydigheten var avsiktlig. Och fejk som alltför många gick på.”

Läs även: Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk

Guillous krönika fick mycket hård kritik på Twitter. Statsvetaren och terrorism-experten Magnus Ranstorp skriver att Guillou är ”vårdslös med fakta & ljuger”.

Ivar Arpi kallar det hela för ett ”nytt lågvattenmärke”, och frågar sig vilket land Guillou, som tidigare arbetat för KGB, arbetar för idag.

Expressens kulturchef Karin Olsson kallar Guillous beskyllningar ”vedervärdiga”.

Även DN-journalisten Niklas Orrenius tar ställning mot Guillous anklagelser.

Per Lindgren, som har podcasten ”God Ton” tillsammans med riksdagsledamoten Hanif Bali (M) frågar sig varför Jan Guillou får ”komma undan med detta”.

I en uppföljande text på Aftonbladet skriver Aftonbladets ansvariga utgivare Martin Schori att tidningen ”uppmuntrar våra kolumnister att lyfta fram andra perspektiv, vara motvalls eller till och med provocera. Så länge man håller sig på rätt sida om pressetik och lagar som tryckfrihetsförordningen, så klart.”

Läs även: Professor kräver utredning av islamistskandalen på Sveriges Radio: ”Fakta måste redovisas”

Läs även: Wolodarski (DN) mot Benkö (SR) i storgräl om islamistskandalen på SR

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag