Häftig kritik – Men polischef står fast vid Lamotte-uttalande

Bild: Polisen/Nyheter Idag
  • Torsdag 23 jun 2022 2022-06-23
E-post 370

Polischefen Erik Nords uttalanden om att rättssystemet inte är rustat för Joakim Lamottes ”provokativa journalistik” har mött skarp kritik. Men trots de kraftiga reaktionerna backar inte Nord från sitt utspel.
– Om man självmant placerar sig i en situation som gör att man behöver göra flera hundra anmälningar, då har man ett eget ansvar att fundera, säger han till SVT.

Det var i en intervju med Expressen som Erik Nord, polischef i Göteborg, fällde följande kommentar:

– Rättsystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistisk som i flera fall leder till hot. Dessutom är det svårt att utreda dessa brott och därför läggs anmälningarna ofta ner.

Det följdes av ett inlägg på Twitter som också mötte skarp kritik.

”Om man självvalt lever i en situation som genererar hundratals anmälningar är det nog ofrånkomligt att det kan infinna sig en form av utmattning och fartblindhet i rättsväsendet”, skrev Nord i inlägget.

Läs ävenPolischefen om hoten mot Lamotte: ”Självvalt”

Kommentarerna kritiseras bland annat av personen som är i fokus för debatten – Joakim Lamotte.

– Han säger i princip att jag som journalist får skylla mig själv. Vissa ärenden har utretts, men sedan har de lagts ned ändå. Många ärenden där min familj dödshotats har kommit tillbaka med vändande post, säger Lamotte till SVT.

Men Nord står fast vid sin uttalanden. Han vidhåller dock att han inte menade att Lamotte får skylla sig själv eller att polisen på något sätt skulle ignorera brottsanmälningarna.

– Det har jag aldrig sagt. Men om man självmant placerar sig i en situation som gör att man behöver göra flera hundra anmälningar, då har man ett eget ansvar att fundera, varför hamnar jag här? säger han till SVT.

Vidare påpekar Nord att polisen tar varje anmälning på allvar men att det påverkar bedömningen om det kommer in 600 anmälningar, även om det inte borde göra det.

Läs även: Lamotte kritiserar polischef i Sveriges Radio trots programledarens protester

Läs även: Lamotte: Fick ingen hjälp från polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag