Lamotte kritiserar polischef i Sveriges Radio trots programledarens protester

Bild: Polisen/Nyheter Idag
  • Tisdag 21 jun 2022 2022-06-21
E-post

På måndagen gästade den före detta frilansjornalisten Joakim Lamotte ”Studio Ett” i Sveriges Radio, och tog trots programledarens protester upp polischefen Erik Nords kommentar om att rättsväsendet struntar i hoten mot Lamotte då han själv satt sig i situationen. 

– Jag har ju sett då under de här åren hur andra journalister då som jobbar på Sveriges Radio eller inom stora mediehus, när de blir hotade då sluter ju då journalistkåren upp, rättsväsendet sluter upp, man dömer de här personerna som hotar de här människorna, säger Joakim Lamotte i ”Studio Ett”.

Läs även: Polischefen om hoten mot Lamotte: ”Självvalt”

– Men i mitt fall har man ju inte gjort det trots att jag har haft då bevis, jag har grävt fram egna bevis som skulle hålla i tingsrätt på de här hoten, men man har struntat i det från rättsväsendet och jag har inte förstått varför då förrän… ja, det var nu när jag berättade att jag skulle sluta mitt jobb och då kommenterar polischef Erik Nord detta–

Här avbryts Lamotte av programledaren.

– Nu är ju inte, vi ska säga att han är ju inte med här och kan kommentera det du säger just nu

– Nej jag vet

– Men jag kan säga vad han sa. ”Rättssystemet är inte byggt för den här formen av provokativ journalistik som i flera fall leder till hot”, fortsätter programledaren.

– Han kallar min journalistik provokativ och så säger han även att jag får skylla mig själv eftersom jag valt att leva i den här situationen, och det är väldigt anmärkningsvärda uttalanden från en hög polischef…

– Och han är som sagt inte med här så att…

– Nej, men lyssna här. Jag har sagt till er, när jag pratade med er innan idag så sa jag till att jag ville framföra den här kritiken, och då valde ni att inte kontakta Erik Nord och det får stå för er. Men det här är otroligt anmärkningsvärt och jag undrar hur man som hög polischef kan gå ut med det här och säga så.

– Ska då hans poliser som blir utsatta på gatan av hot och hat, får de också skylla sig själva för att de har valt att jobba som poliser? Eller får en tjej som blir sextrakasserad för att hon har kort kjol på sig, får hon skylla sig själv? Är det vad man kommunicerar från polismyndigheten undrar jag.

– Och det kan alltså inte han svara på just nu eftersom han inte är med.

– Ni borde bjudit in honom. Men det jag vill komma till är att om man nu gör skillnad på olika typer av journalister, då går det inte att verka så som jag gör. Hade jag jobbat på SVT eller Sveriges Radio eller något annat mer vänsterinriktat mediehus, då hade de här problemen varit lösta, då hade fått uppbackning från rättsväsendet.

Senare i programmet återvänder Lamotte, trots programledarens protester, till ämnet .

– Nu är det ingen som ställer honom mot väggen och jag menar att ni gör skillnad på olika typer, det är skillnad på folk och folk i det här samhället, säger Lamotte.

Samtidigt upprepar polischef Erik Nord sin kritik av Lamottes arbetsmetoder i en intervju med Bulletin.

– Det är lite som att man skulle gå in i AIK-klacken när man är djurgårdare, säger Nord.

– Jag upplever att Joakim väljer att kliva in i det här självmant, trots de risker som finns förknippade med det. Jag kan konstatera att det är hans fria val men att det inte är nödvändigt att göra det.

– Han ger uttryck för en väldigt stor besvikelse att vi inte hinner utreda allt och det kan jag förstå, utifrån hans synpunkt. Men han är medveten om vilka situationer han sätter sig i.

Läs även: Lamotte: Fick ingen hjälp från polisen

Läs även: Joakim Lamotte lägger ned

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag