Hallengren (S): Restriktioner kan bli kvar i ”nytt normalläge”

Till höger: Lena Hallengren (S). Foto: Pixabay / Wikimedia commons (politik.in2pic)
  • Torsdag 29 apr 2021 2021-04-29
E-post 147

Trots den pågående massvaccinationer kommer Covid-19 finnas kvar i världen. Den svenska regeringen har därför bett Folkhälsomyndigheten göra en analys av vilka restriktioner som kan komma att behållas även efter att befolkningen vaccinerats, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

– Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren till TT.

Hallengren menar att samhället inte kommer kunna återgå till situationen före pandemin, och att restriktioner och begränsningar kan komma att bli kvar.

– Covid-19 kommer att finnas i en hel värld, och kan inte minst mutera och mycket väl hitta tillbaka, säger hon till TT.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

Samtidigt ges Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en redovisning för när vissa restriktioner kan tas bort.

– Det är precis detta alla längtar efter och vill ha. Vi ser ju att vi går mot tider där många nu vaccinerar sig. Det rullar på väldigt bra, säger Hallengren till TT.

Redovisningen ska vara klar den 12 maj, sedan ska regeringen ta fram en plan för när restriktionerna ”successivt ska kunna kan anpassas, lättas upp alternativt avvecklas”.

Nyheter Idag söker Lena Hallengren genom hennes pressekreterare.

På Twitter får Hallengrens utspel om ett ”nytt normalläge” med kvarvarande restriktioner hård kritik från olika politiska läger.

Läs även: Hallengren (S) om bristen på skyddsutrusning: ”Vi som samhälle måste känna ett gemensamt ansvar”

Läs även: Hallengren (S) om misslyckandet med att testa fler: ”Möjligen lite naivt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag