Hamas vägrar fredsplan – vill inte lämna ifrån sig makten

Israeliska soldater inför offensiven mot Gaza den 29 oktober. Bild: IDF Spokesperson's Unit/CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 26 dec 2023 2023-12-26
E-post

Hamas och deras allierade i terrorgruppen Islamiska Jihad har tackat nej till en plan för ”permanent vapenvila i Gaza” som föreslagits av Egypten och Qatar, uppger två egyptiska säkerhetskällor till Reuters. I den föreslagna fredsplanen ingår att Hamas lämnar ifrån sig makten i Gaza.

Den föreslagna planen, som de egyptiska källorna kallar för en ”vision”, går ut på ett eldupphör i utbyte mot att den återstående gisslan som Hamas håller släpps, vilket ska följas av en överenskommelse om en permanent vapenvila samt att Hamas lämnar ifrån sig makten.

Egypten föreslår därefter val samt försäkringar till Hamas om att deras medlemmar inte ska jagas eller åtalas, men terrorgruppen avfärdar alla eftergifter förutom ett frisläppande av gisslan. Omkring 100 israeler uppskattas fortfarande hållas som gisslan av Hamas.

Tjänstemän från Hamas och Islamiska Jihad förnekar de egyptiska källornas uppgifter om fredsförslaget.

– Det kan inte bli några förhandlingar innan aggressionen fullständigt upphör, tillägger Izzat al-Rishq från Hamas.

– Hamas ledarskap siktar med all sin kraft på ett fullständigt, inte tillfälligt, slut på aggressionen och massakern på vårt folk, fortsätter han.

Islamiska Jihad intar samma ställning som Hamas, men kräver dessutom att palestinska fångar i Israel släpps i utbyte mot gisslan.

Läs även: Stödet för Hamas ökar bland palestinier

Läs även: Erdogan hyllar Hamas som ”frihetskämpar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag