Här försöker aktivisten limma fast sig på scen under direktsändning

Bild: Faksimil SVT
  • Torsdag 5 maj 2022 2022-05-05
E-post

En klimataktivist försökte genomföra en aktion under direktsändningen av SVT:s debattprogram ”Sverige möts”. Temat för programmet var klimatet, och ungefär en kvart in i sändningen tar en man av sig tröjan, går upp på scenen och försöker limma fast sig i golvet.

– Oj, här händer det grejer. Vi får se om vi kan fortsätta. Det är någon som ska limma fast sig på golvet, kommenterar programledaren Magnus Thorén under sändningen.

– Jag är limmad! Jag är limmad! hörs aktivisten ropa innan han bärs bort från scenen av polis några sekunder senare.

Läs även: I skuggan av Greta – här är dagens klimataktivister

– Jag upplevde bara att det var ett tumult bredvid mig. Plötsligt låg det en man på golvet och försökte limma fast sig på håret och handflatan, berättar Magnus Thorén för Expressen efter sändningen.

– Jag förstod att de skulle ta bort honom men jag hoppades att han inte skulle ha hunnit limma fast sig i håret, för det skulle sannolikt ha gjort ont, fortsätter han.

Klimataktivister har tidigare genomfört liknande aktioner där de limmat fast sig, bland annat på Bromma Flygplats och Centalbron i Stockholm.

– Jag kände mig aldrig hotad eller rädd utan jag insåg ganska snabbt att det var en klimataktivist som på något sätt ville visa på nödläget. De använder ju de här metoderna, den här typen av aktioner, säger Magnus Thorén till Expressen.

”Vi har väl inarbetade säkerhetsrutiner och just kvällens händelse är ett gott betyg att den fungerar” skriver Sofia Dahlström, programchef för SVT Samhälle i Göteborg och ansvarig utgivare för ”Sverige Möts”, till Expressen.

Läs även: Jan Emanuel ingrep mot klimataktivister: ”Miljömuppar”

Läs även: Klimataktioner på svenska flygplatser – aktivister limmade fast sig på landningsbanor

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag