Klimataktioner på svenska flygplatser – aktivister limmade fast sig på landningsbanor

Foto: Flickr
  • Måndag 1 nov 2021 2021-11-01
E-post 146

SVERIGE Under söndagen skedde flera klimataktioner på flygplatser runt om i landet. Ett flertal aktivister uppges ha limmat fast sig på landningsbanor i syfte att stoppa flygtrafiken. Ett stort antal personer har gripits i samband med aktionerna och enligt Dagens Nyheter ska minst elva personer ha blivit anhållna misstänkta för flygplatssabotage eller luftfartssabotage.

Det var vid lunchtid under söndagen som ett stort antal larm inkom till polisen om försök att hindra flygtrafiken på flera olika platser i Sverige.

Enligt Dagens Nyheter, som hänvisar till polisen, skedde dessa sabotage på flygplatser i Malmö, Landvetter, Halmstad, Bromma, Kalmar, Växjö och Arlanda där flertalet personer rapporteras ha tagit sig ut på landningsbanan för att stoppa flygtrafiken.

På Malmö Airport ska en 57-årig kvinna ha limmat fast sig på landningsbanan och även i Växjö lyckades två personer genomföra ett liknande tilltag, enligt Dagens Nyheter.

Därutöver ska en person ha gripits på flygplatsen i Ängelholm när denne var i färd med att limma fast sina händer på landningsbanan, rapporterar polisen.

Läs även: Därför låter polisen Extinction Rebellion blockera trafiken: ”Grundlagsskyddat”

På Bromma flygplats fick all flygtrafik tillfälligt stoppas sedan två aktivister limmat fast sig på ett av planen, rapporterar SVT. Och i Halmstad blev det förseningar efter att två aktivister vägrade att sätta sig ner i ett plan på väg mot Bromma, rapporterar också SVT.

Gruppen som tagit på sig aktionerna är den svenska avdelningen av organisationen Extinction Rebellion, som tidigare har gjort flera liknande aktioner i främst Storbritannien.

I ett inlägg på Facebook uttrycker gruppen besvikelse över medias rapportering om flygplatssabotagen.

”Dagens fredliga flygaktioner har fått ett stort medialt genomslag. Dock har så gott som alla medier i princip enbart rapporterat vad polisen säger. I stort sett ingen har bemödat sig om att ta reda på varför vi genomförde dessa protester. Som om klimatkrisen inte existerade”, skriver gruppen i inlägget.

Läs även: Klimataktivister blockerar vägar – får stöd av Greta Thunberg

I kommentarerna under inlägget uttrycker flera sitt stöd till sabotagen. Men andra är kritiska och tycker att gruppen har gått för långt.

”Aktivism är inget för mig så jag kommer avfölja denna grupp: vi håller oss på jorden. Klimatfrågan är otroligt viktig och jag är verkligen oroad men att stoppa flyg på detta sätt då anser jag att man gått över gränsen”, skriver en användare.

”Svårt att värja sig”

Åtminstone fyra av de drabbade flygplatserna – Ängelholm, Halmstad, Kalmar och Växjö – är så kallade regionala flygplatser. Enligt Peter Larsson, vd för regionala flygplatserna i Sverige, är det svårt att förhindra den här sortens sabotage.

– Det är väl så enkelt att en resenär tar sig genom de vanliga säkerhetskontrollerna som finns – och de är likadana på alla flygplatser – inte bara i Sverige. Det är internationella regelverk som styr vilka säkerhetsbestämmelser som vi har på våra flygplatser, säger han enligt SVT.

– Det är väldigt svårt att värja sig mot den typen av protestaktioner – om man ska kalla dem så, tillägger han.

Läs även: Film: Klimataktivister vägrar flytta sig från vägen – rasande mamma kör på dem

Läs även: Blind miljöaktivist limmade fast sig själv på plan – får fängelse

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag